Komentara: 4
Pregleda: 920

Školska torba "teška" više od 20 hiljada dinara

20.08.2024. u 09:15h
Izvor: Subotica.com
Školska torba "teška" više od 20 hiljada dinara

Za dve nedelje školsko zvono oglasiće početak nove školske godine, a prvačići će ponosno u novu torbu spakovati udžbenike, pernicu, užinu, pa u učionicu po znanje. Koliko je u kilogramima teška torba đaka prvaka - ne znamo, ali smo se raspitali koliko je teška u novcu i, po rečima roditelja, priprema đaka prvaka za prvi septembar staje oko 200 evra.

Ranac mog budućeg prvaka "težak" je više od 20 hiljada dinara. Eto, toliko nas ukupno košta taj 1. septembar koji željno iščekujemo - priča majka čija ćerka će za dve nedelje po prvi put sesti u školsku klupu - Komplet udžbenika za 1. razred osnovne škole platili smo 10.800 dinara, anatomska školska torba koštala je 3.500 dinara i to su ujedno i najveći izdaci. S obzirom da dete polazi u prvi razred od pribora nemamo ništa, pa smo kupili i pernicu, bojice, flomastere, olovke, gumice, zarezače, kutiju za užinu i druge potrepštine.

Školska torba "teška" više od 20 hiljada dinaraNišta jeftinije, čini se, neće proći ni roditelji starijih osnovaca, jer iako najverovatnije neće morati da kupuju ranac i pernicu, udžbenici za više razrede su znatno skuplji, pa tako nov komplet za osmake premašuje cifru od čak 20 hiljada dinara.

- Nije mi problem da izdvojim novac za školski pribor. To i nije neka stavka jer dete ima ranac, pernicu, šestar... jedino joj nedostaju sveske, poneka olovka i gumica. Međutim, udžbenici veoma skupi, zato sam odlučila da mojoj ćerki, koja polazi u sedmi razred, kupim polovne knjige, tako da će me priprema za školu stajati oko 200 evra. Sa novim udžbenicima bi taj iznos bio 300 evra - objašnjava Dunja, majka trinaestogodišnjakinje.

Školska torba "teška" više od 20 hiljada dinara

Troškovima, vele roditelji, tu nije kraj, jer je uz knjige, sveske, gumice i drugi školski pribor, potrebno detetu dokupiti i nešto od garderobe što predstavlja dodatni udar na kućni budžet.

- Moram da joj kupim nove patike, makar jedne farmerke, poneku majicu dugih rukava, jer su joj one od prošle sezone okraćale. Uskoro će trebati i nova jakna i sve to iziskuje dodatno izdvajanje novca u veoma kratkom vremenskom periodu -  kaže Dunja - Od naredne godine ću imati još jednog školarca tako da ću morati ove troškove da pomnožim sa dva.

Školska torba "teška" više od 20 hiljada dinara

Osim roditelja i đaka, za novu školsku godinu spremne su i subotičke knjižare koje su odlično snabdevene školskim priborom. Kako ističu prodavci, cene variraju u zavisnosti od proizvođača, ali ponude ima za svačiji džep.

Mi smo uvek spremni i potrudili smo se da naš asortiman dopunimo sa brojnim kvalitetnim proizvodima koji se mogu pazariti po pristupačnim cenama - objašnjavaju iz knjižare "ForA-4" - Torbe za đake prvake kupuju se već od proleća i pretežno ih pazare bake, deke, tetke... Prošlogodišnji model veoma kvalitetne torbe za prvaka se može pazariti već od dve hiljade dinara, a najkvalitetniji su "Target" rančevi koji staju 6.950 dinara i oni su najtraženiji. Pune pernice koštaju od hiljadu dinara, prazne idu od 150 do hiljadu dinara. Grafitne olovke, u zavisnosti od brenda se kreću od 15 do 150 dinara, a gumica se može kupiti već od 10 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 časova i 40 sekundi
Komentara: 4
Pregleda: 920
Povezane teme

udžbenici

školarci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.