Komentara: 15
Pregleda: 3558
Video

Skupština grada o gradskim priznanjima i urbanističkim planovima

07.07.2022. u 10:50h > 15:11
Izvor: Subotica.com
Skupština grada o gradskim priznanjima i urbanističkim planovima

Na današnjoj, 24.sednici Skupštine grada, jednoglasno je odlučeno da Počasni građanin Subotice bude profesor emeritus dr Šandor Šomođi, doktor ekonomskih i poljoprivrednih nauka.  Takođe, jednoglasno je odlučeno da ovogodišnji laureati priznanja Pro urbe budu prof.dr Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici, dirigent i muzički pedagog Maćaš Murenji i koreograf Miroslav Vojnić Hajduk – Marača.

Skupština grada o gradskim priznanjima i urbanističkim planovima

- Drago mi je da su predlozi podržani jednoglasno, da smo se svi saglasili da ove nagrade idu onima koji su to zaista zaslužili. Svi su pohvalno govorili o Počasnom građaninu Šandoru Šomođiju, jer se radi o jednom izuzetnom stručnjaku, naučniku, čiji je rad vezan za Suboticu proteklih 50 godina. To je jedan od retkih naučnika koji ima dva doktorata, koji je uspeo da spoji dve različite oblasti – istakao je Janoš Nagel, šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara. – Odluka o dodeli priznanja Pro urbe je takođe doneta jednoglasno, jer su predloženi kvalitetni kandidati.

Uz ove tačke, pažnju javnosti skrenule su odluke o izmenama PDR za prostor na Radijalcu omeđen ulicama Frankopanska, Ferenca Sepa, Aleje Maršala Tita i Petra Lekovića i PDR za prostor oivičen ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put.

Skupština grada o gradskim priznanjima i urbanističkim planovima

- Izmene su pre svega donete da bi se lokalni planski dokumenti uskladili sa republičkim. Trebalo je da se identifikuje najmanje 30 istorijski važnih objekata koje treba arhitektonski zaštititi. Oni su nosioci zaštite cele Ulice Braće Radić, te smo stupili usklađivanju plano jer smo odavno želeli da se ta ulica i uže gradsko jezgro zaštite, da ne dolazi do nasumične, nelogične i gradnje koja bitno odstupa od arhitektonskog rešenja postojećih objekata. Mislim da nema sugrađana koji se sa tim neće složiti, da se zaštiti arhitektonsko nasleće ali i infrastrukturna mreža zaštiti jer nije predviđena izgradnja višespratnica na postojeće cevovode, toplovode.. .– objasnio je Veljko Vojnić, šef odborničke grupe „Aleksandar Vučić  - Za našu decu“. – Što se tiče Radijalca,  objekti ne smeju da nadvise školu i moraju da s epostepeno prilagođavaju visini. Što se tiče parkiranja, još ranije smo imali predlog da se probem reši izgradnjom podzemne garaže ispod spomenika Caru Jovanu Nenadu, ali taj plan tada nije prihvaćen jer je bilo skupo rešenje. Danas imamo mogućnost da parkiranje u centru grada izmestimo izgradnjom nadzemnih montažnih garaža i javno sam zamolio direktora JKP „Parking“ da pokušaju da nađu tehnička rešenja da se izgradi više takvih objekata, na više praznih gradskih lokacija. To će biti velika investicija, za koju ćemo morati da tražimo pomoć i drugih nivoa vlasti.

Opozicija je podržala izbor Šandora Šomođija za Počasnog građanina, ali je iznela kritike na način izbora dobitnika zvanja, tvrdeći da je isključivo po partijskom ključu.

Skupština grada o gradskim priznanjima i urbanističkim planovima

- Šomođi je čovek impresivne biografije i karijere i zaslužuje priznanje. Ali kritikovali smo način dodele, jer je komisija  formirana na partijskoj osnovi i sačinjavaju je kadrovi SNS i SVM. Poslednjih deset godina vlast ima etnonacionalni karakter koji ograničava druge osobe koji bi mogle da dobiju zvanje Počasnog građanina. Smenjuju se Srbi i Mađari i ne postoji šansa da neko iz hrvatskog, bunjevačkog, romskog, ruskog etničkog korpusa dobije to proznanje. Zato bi komisija trebala da bude formirana od nestranačkih – smatra Miroslav Milojević, iz odborničke grupe "Pokret za građansku Suboticu".

Snimak 24. zasedanja Skupštine Grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 3558
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.