Komentara: 13
Pregleda: 3125
Video

Skupština usvojila šestomesečni Izveštaj o ostvarenju budžeta

04.08.2022. u 10:50h > 16:09
Izvor: Subotica.com
Sa 47 glasova za i 1 uzdržanim, odbornici Skupštine grada, na 25. zasedanju, usvojili su šetomesečni izveštaj o ostvarenju budžeta. Dok su odbornici vladajuće većine istakli da je ostvarenje budžeta od 46,5 odsto u prvih pola godine odlično, deo opozicije izrazio je zabrinutost za dalje ostvarenje budžeta zbog inflacije i sve većih poskupljenja.
Skupština usvojila šestomesečni Izveštaj o ostvarenju budžeta

Ostvarenje budžeta od 46,5 odsto je odličan parametar, jer je uobičajeno da u prvih pola godine to ostvarenje bude oko 40 odsto, ocenio je zamenik gradonačelnika Imre Kern.

Odlično ostvarenje budžeta u prvoj polovini godine dugujemo privredi koja u našem gradu radi pa se nama u budžet slivaju sredstva od poreza na zarade. Takođe, ovakvom ostvarenju budžeta doprineli su i Subotičani kroz plaćanje poreza na imovinu. Iako nismo povećali osnovicu poreza na imovinu, imamo ostvarenje oko 3 odsto više nego ranijih godina. Građani Subotice zaista revnosno plaćaju porez - poručio je Kern i dodao da je uz dobro ostvarenje budžeta primetna i racionalna potrošnja sredstava - Nijedan sekretarijat niti služba nisu potrošili više sredstava nego što je planirano. Bez obzira na ovu kriznu situaciju ostvarenje investicija ide planiranim tokom, a to ostvarenje će u naredna dva kvartala će biti još veće zbog procedura koje se moraju poštovati, a tiču se procesa javnih nabavki. 

Skupština usvojila šestomesečni Izveštaj o ostvarenju budžetaDok vlast hvali dosadašnje postignuće, deo opozicije zabrinut je za buduće ostvarivanje budžeta.

- Inflacija ide značajno napred, cene su veće od 30 do 40 odsto, to znači da planirani budžet neće moći da zadovolji sve investicije i da se pribavi roba koja je planirana od tih sredstava. Plate i penzije ne prate poskupljenja, znači prihodi od poreza i doprinosa koji se slivaju u gradsku kasu u planiranom su obimu, ovi prihodi se neće povećavati, a cene hoće i već jesu. Tako da očekujem turbulentnu jesen - naveo je odbornik Pokreta građanske Subotice, Miroslav Milojević

Skupština usvojila šestomesečni Izveštaj o ostvarenju budžetaNa današnjem skupštinskom zasedanju doneta su dva plana detaljne regulacije od kojih je jedan u vezi sa izgradnjom podzemne garaže i pokrivanjem klizališta.

- Plan je samo mogućnost i ne govori o investiciji. Velika je potreba za jednom podzemnom garažom, a ovim dokumentom ona je planirana na prostoru oko Otvorenog univerziteta. Ovo je dugogodišnji san Subotičana, a nadam se da će ovaj dokument omogućiti da što pre i dođemo do te garaže. Drugi san je pokriveno klizalište, opet je pitanje kada će ovo biti realizovano. Pre svega, moraju se završiti kapitalni projekti poput Narodnog pozorišta i Akva parka na Paliću - pojasnio je Kern.

Na dnevnom redu našli su se i izveštaji o realizaciji programa poslovanja svih javnih preduzeća. Polemika se povela oko poslovanja JP "Subotica trans" koje jedino nije ostvarilo dobit protekle godine. Dok opozicija kritikuje menadžment za loše poslovanje, iz rukovodstva ovog preduzeća navode da su u proteklih više od godinu dana intenzivno radili na rešavanju nasleđenih problema, te da su učinjeni ozbiljni pomaci, kao i da se na tome još uvek radi.

Skupština usvojila šestomesečni Izveštaj o ostvarenju budžeta- Kada sam došao u "Subotica trans" oformio sam novi tim i jako puno smo odmakli. U voznom parku je, kad sam došao, bilo 10 marki vozila,  to je nemoguće održavati i tako poslovati. Od naših vozača smo tražili da se izjasne oko toga koja vozila su im neophodna da bi mogli adekvatno da rade svoj posao. Izjasnili su se za vozila marke MAN. Oformili smo komisiju koja nabavlja ta vozila, sa 10 marki vozila došli smo na 8. Ovo je samo delić onoga što smo uradili u proteklom periodu. Napravljeni su ozbiljni pomaci, ali svakako još treba da se radi - istakao je Dejan Ljubisavljević, direktor JP "Subotica trans". 

U nastavku možete da pogledate snimak 25. zasedanja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 13
Pregleda: 3125
Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.