Komentara: 0
Pregleda: 1933

Slaba iskorišćenost slobodne trgovine

14.03.2011. u 14:37h
Izvor: RTV Yueco
Slaba iskorišćenost slobodne trgovine

Mogućnosti koje nudi sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Belorusijom nije u dovoljnoj meri iskorišćen, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika ambasade Rusije i Belorusije sa rukovodstvom Privredne komore Subotica. Iz tog razloga, Subotička privredna komora u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizuje seminar za 12 preduzeća regiona kako bi na što bolji način bile iskorišćene mogućnosti koje nudi pomenuti sporazum. Njegove odredbe govore da se u Rusiju i Belorusiju može izvoziti roba domaćeg porekla sa 1% carine, dok je za ostale uvozne proizvode u Rusiji carina preko 20%, što govori da roba sa ovog područja u startu može biti jeftinija za četvrtinu u odnosu na konkurenciju, ukoliko se zadovolje zahtevni standardi i količine koje zahteva Rusko tržište.

Region koji pokriva subotička privredna komora u ovom momentu je u deficitu od preko 100 miliona dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Ruskom federacijom, što govori da sporazum o slobodnoj trgovini nije u dovoljnoj meri iskorišćen. U ovom momentu iz regiona bi na ovo veliko tržište, ali i tržište Belorusije sa kojom Srbija takođe ima zaključen sporazum o slobodnoj trgovini, mogli biti izvezeni konditorski proizvodi, mašine i oprema za poljoprivredu, sveže i konzervirano voće i povrće, kao i kukuruz šećerac, koji bi u startu zahvaljujući pomenutom sporazumu mogli biti za četvrtinu jeftiniji u odnosu na konkurenciju.

Izvoz proizvoda iz Srbije u Rusiju u prošloj godini povećan je za 65%, kao i celokupan obim robne razmene između dve zemlje koji je bio vredan 2,74 milijarde dolara, dok je od stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Belorusijom, izvoz u tu zemlju povećan je dva puta.

U ranijem periodu SFRJ je u Sovjetski savez izvozila robu vrednu preko 4 milijarde dolara, a sada je Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom u deficitu od preko milijardu dolara.

Kako bi se što bolje pripremili za mogući izvoz u Rusiju i Belorusiju, Subotička privredna komora u saradnji sa Privrednom komorom Srbije sutra organizuje seminar za 12 preduzeća regiona kako bi na što bolji način bile iskorišćene mogućnosti koje nudi pomenuti sporazum. Na današnjem sastanku takođe je otvorena i tema moguće prekogranične privredne saradnje sa Mađarskom pošto sporazum podrazumeva da roba iz Srbije mora imati 51% domaće poreklo, a ostalih 49% može biti i iz inostranstva – što otvara mogućnost saradnje sa partnerima iz Evropske unije.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1933
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.