Komentara: 7
Pregleda: 3405

Slaba prodaja ogreva, sve više Subotičana se greje na struju i gas

25.09.2023. u 11:19h
Izvor: Subotica.com
Slaba prodaja ogreva, sve više Subotičana se greje na struju i gas

Slika u subotičkim stovarištima ove jeseni je u potpunosti drugačija - za razliku od prošle godine drva i uglja ima dovoljno, cene čvrstog goriva su stabilne, ali nedostaju kupci. Kako navodi vlasnik drvare Lajčo Bašić Palković, iako se grejna sezona bliži, Subotičani ogrev kupulju "stidljivo".

- Grejanje na čvrsto gorivo trenutno je najskuplja varijanta, pa su se oni koji imaju mogućnosti preorijentisali na struju i gas - veli Lajčo i dodaje da prodaja ide "na kašikicu" i zbog toga što su ljudima preostale zalihe drva i uglja od protekle sezone - Prošla grejna sezona je bila vrlo sprecifična. Kružile su priče o mogućoj nestašici struje i gasa pa su se ljudi snabdevali mnogo većim količinama drva i uglja nego što inače troše. Kako je i zima bila blaga, mnogima je preostalo ogreva. Činjenica je i da narod nema para, tako da oni koji nemaju prošlogodišnjih zaliha drva sada kupuju manje količine i nadaju se da će zima i ove godine biti blaga. Mi smo prošle godine imali mnogo posla, ali zato ove jedva da nešto prodamo.

Slaba prodaja ogreva, sve više Subotičana se greje na struju i gas

Sagovornik objašnjava da se cene uglja se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu, dok je ogrevno drvo jeftinije u proseku za oko 15 odsto.

- Tona mrkog uglja staje 23 hiljade dinara, dok lignit iz Bosne košta 18 hiljada dinara po toni. Za metar drva potrebno je izdoviti oko 9.500 dinara - navode iz subotičkog stovarišta i dodaju da ne očekuju da će prodaja ogreva u narednim nedeljama biti intenzivnija - Prodaja će ostati slaba, eventualno se možda malo pokrene kada penzioneri dobiju pomoć od države, jer sada dolaze i raspituju se za cene i najavljuju kupovinu u narednim mesecima. Međutim, neće to biti neke veće količine. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 3405
Povezane teme

ogrev

ugalj

nabavka ogreva

drvo za ogrev

drvara

cene ogreva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.