Komentara: 1
Pregleda: 1659
Foto

Slamarke iz "Luse" stvaraju nova remek-dela

18.09.2022. u 11:20h
Izvor: Subotica.com
U toku je 27. saziv kolonije "Lusa" u okviru koje oko deset članova ovog udruženja izrađuje slike u tehnici slame.
Slamarke iz "Luse" stvaraju nova remek-dela

Slamarke iz Udruženja "Lusa" već više od tri decenije od zaborava čuvaju jednu od veoma retkih tehnika izrade slika. Salaži, njive, ravnica i znamenite subotičke građevine motivi su koji preovlađuju na njihovim slikama koje rade od slame sa ovog podneblja.

U pitanju je veoma specifična tehnika. Slike se izrađuju od slame sa našeg područja, tako da idemo na njive prikupljamo slamu, potom je čistimo i klasifikujemo. Slama se zatim plete i pegla, odnosno rasecaju se slamke žita kako bi se dobile trakice od kojih se izrađuju motivi. Za izradu jedne slike manjeg formata potrebno je oko dve nedelje, odnosno oko mesec dana ukoliko slama nije već pripremljena - objašnjava Ana Jaramazović, predsednica Udruženja slamarki "Lusa".

Slamarke iz "Luse" stvaraju nova remek-dela

Izožba slika koje se izrađuju u okviru 27. saziva kolonije "Lusa" biće upriličena narednog leta. Kako objašnjavaju iz "Luse" njihova dela najčešće krase domove Subotičana koji žive i rade u inostranstvu.

Slike kupuju i građani kada idu u goste kod nekog u drugi grad ili u inostranstvo. Tako da se naše slike često poklanjaju kao autentičan suvenir iz Subotice - navodi Jaramazović.

Udruženje slamarki "Lusa" postoji već tri decenije, a trenutno broji oko deset članova. 

Iza nas je veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu. Imamo ozbljan fond slika i cilj nam je da naše znanje i umeće prenesemo mlađim naraštajima, kako bi tehnika slame nastavila da živi i posle nas - zaključuje sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Slamarska kolonija udruženja "Lusa" Slamarska kolonija udruženja "Lusa" Slamarska kolonija udruženja "Lusa" Slamarska kolonija udruženja "Lusa" Slamarska kolonija udruženja "Lusa" Slamarska kolonija udruženja "Lusa" Slamarska kolonija udruženja "Lusa" Slamarska kolonija udruženja "Lusa"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1659
Povezane teme

slamarske radionice

gradsko udruženje penzionera

slamarska kolonija

udruženje lusa

slamarska tehnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.