Komentara: 0
Pregleda: 1312

Sledeći korak – Ustavni sud Srbije

27.06.2009. u 10:38h
Izvor: Građanski list
<p>Nikola Babić, predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, zatražio je od gradskih, pokrajinskih i državnih organa da se "zahtevi, koji se godinu dana u pismenoj formi upućuju gradonačelniku Sa&scaron;i Vučiniću, uvaže ili će u suprotnom zatražiti za&scaron;titu svojih prava pred Ustavnim sudom Srbije i drugim institucijama".</p>
Sledeći korak – Ustavni sud Srbije

Za optužbe na njegov račun Saša Vučinić je rekao da su neosnovane i da ne želi da učestvuje "u kampanji pojedinaca pred izbore za nacionalne savete".

- Zahtevamo usklađivanje Pravilnika o dodeli sredstava u oblasti kulture, informisanja i izdavaštva, jer smo izostavljeni pod izgovorom da bunjevački jezik nije u službenoj upotrebi. Ni ove godine naš zahtev za uključivanje Fonda "Mijo Mandić" na konkurs za stipendije deficitarnih kadrova nije prošao, za razliku od fondova drugih nacionalnih zajednica - kaže Babić.

Poistovećivanje pripadnika bunjevačke nacionalne zajednice s hrvatskim narodom vrlo je agresivno, a na to država, prema rečima Mirka Bajića, člana Nacionalnog saveta Bunjevaca, gleda blagonaklono.

Bunjevci zahtevaju od gradonačelnika da se s gradskih ulica sklone sramni plakati o obeležavanju praznika bunjevačke nacionalne manjine Dužijance u organizaciji grada i Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo" i uz sponzorstvo Vukovarsko-sremske županije Republike Hrvatske, što ukazuje na to da je Dužijanca hrvatski praznik. Osim toga, prema rečima Nikole Babića, Bunjevci traže i da se na svim budućim plakatima, pozivnicama i ostalim materijalima koji se u ime grada pripremaju za 15. avgust - Dan Dužijance, u skladu s odlukom Saveta Republike Srbije za nacionalne manjine, označava njegovim zvaničnim imenom kao praznik bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji.

Stevan Nemet, član Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, kaže da je "diskriminacija Bunjevaca u oblasti informisanja više nego izražena i da na osnovu polusatne radio-emisije, koja se emituje u okviru razmene RTV Novi Sad i Radio Subotice, ne mogu da ostvare pravo na svoju redakciju".


Neprimereno

Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice, izjavio je kako je primedba da je "15. avgust stavljen u program svih svečanosti u okviru Dužijance, bez naznake da je reč o nacionalnom bunjevačkom prazniku - neprimerena".

- Naša želja je bila da Dužijanca bude povod za okupljanje oko žetvenih svečanosti svih građana, a ne da bude mesto i tema razdvajanja - kaže Vučinić.

- Bunjevačke i hrvatske kulturne institucije pozdravile su ideju o zajedništvu, a Nacionalni savet Dužijancu koristi za svađu oko pripadnosti. Nažalost, postoje ljudi koji ne mogu bez sukoba i koji svoje pozicije grade na takvim temeljima. Lično sam se založio da u Organizacionom odboru Dužijance i na manifestaciji bude što više učesnika i pripadnika Bunjevaca - naglašava Vučinić.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1312
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.