Komentara: 5
Pregleda: 4343

Smanjenje poreza i doprinosa i brže rešavanje stečaja najvažniji zahtevi privrednika

29.09.2017. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Druga redovna sednica parlamenta privrednika održana je danas u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga. Na dnevnom redu je bilo šest tačaka, a najviše polemike vodilo se oko pitanja aktivnih stečajnih postupaka u regionu, i smanjenja poreza i doprinosa na zarade i dobit korporacije.
Smanjenje poreza i doprinosa i brže rešavanje stečaja najvažniji zahtevi privrednika

Na drugoj redovnoj sednici parlamenta privrednika, u kojoj su učestvovali svi predstavnici firmi, delegati i predstavnici Privredne komore Srbije, razmatrana su pitanja poslovanja i realizacije finansijskog plana u prvih šest meseci ove godine. Kada je u pitanju odnos prometa sa inostranstvom, zaključeno je da je ovaj region i dalje lider u našoj zemlji, jer je ostvaren suficit u visini od 40 miliona, odnosno izvoz od 500 miliona, a uvoz 460 miliona dinara.

Ipak, kako bi poslodavci mogli da povećaju plate zaposlenima, te na taj način sprečili njihov odlazak u druge kompanije ili inostranstvo, a potom stvorili i više mogućnosti za investicije, privrednici i delegati su zatražili da se pokrene inicijativa za značajno smanjenje poreza i doprinosa na zarade, kao i poreza na dobit korporacija.

- Otvorili smo danas nekoliko važnih pitanja, a to su problem radne snage i velika zahvatanja u poreskoj stopi, kada je u pitanju isplata zarada i porez na dobit korporacije. Jednoglasan stav parlamenta je da će se smanjenjem stope na 1,4 sigurno omogućiti isplaćivanje većih zarada i na taj način sprečiti migracija radne snage, tako da istovremeno budžet ne bude oštećen. Potrebno je vratiti stopu na dobit korporacije sa 15 na 10, kako je ranije bila, uz dodatne olakšice smanjenja poreza na dividendu, kada su u pitanju investiranje ili reinvestiranje - rekao je Slobodan Vojinović, v.d. direktor Regionalne privredne komore.

Smanjenje poreza i doprinosa i brže rešavanje stečaja najvažniji zahtevi privrednika

Na sednici se vodila polemika i oko četvrte tačke dnevnog reda, odnosno pregleda stanja aktivnih stečajnih postupaka, kojih ima ukupno 89 u regionu. Zbog loše situacije i nagomilanih problema, sednici je trebalo da prisustvuje i predstavnica Privrednog suda, ali je bila sprečena. Delegati su zatražili da se ovom pitanju posveti i posebna sednica, te je doneta odluka da će u narednih 15 dana biti organizovana sednica sa tačkom dnevnog reda o predlogu izmena i dopuna Zakona o stečaju.

- U problemu su radnici, vlasnici kapitala, poverioci i država. Svi zajedno trpe velike probleme, jer su stečajevi veoma dugi, traju više godina, iz samo njima znanih razloga. Taj zakon koji je usvojen ranije, preživeo je sadašnje potrebe privrede, ali ga moramo menjati što pre. Naša inicijativa će biti da se stručni ljudi iz ove oblasti dobro organizuju sa ljudima iz Ministarstva privrede, koji rade izmene i dopune Zakona o stečaju, te da uputimo preko Privredne komore inicijativu da se ovaj zakon temeljno promeni, kako bi mogao da liči na zakone u Evropskoj uniji, čemu težimo - objasnio je Mitar Nikolić, predsednik parlamenta PKS - RPK Subotica.

Smanjenje poreza i doprinosa i brže rešavanje stečaja najvažniji zahtevi privrednika

Vojinović je dodao da se najpre mora rešiti ročnost, jer kako kaže stečaj se ne može voditi u nedogled.

- Situacija je takva da sada imamo stečajeva kod firmi koji se vode po 15 godina, i osnovno pitanje koje se postavlja je da li je uopšte trebalo da se vode ti stečajevi, zašto se to radilo na takav način sa tolikim razvlačenjem - zaključio je v.d. direktor Regionalne privredne komore.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4343
Povezane teme

firme u stečaju

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

preduzeća u stečaju

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.