Komentara: 0
Pregleda: 3499

Smanjenjem administrativnih procedura do efikasnijeg poslovanja

14.07.2016. u 17:56h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori predstavnicima trgovaca na malo, knjigovodstvenih agencija, softverskih kompanija i tržišnim inspektorima predstavljeni su benefiti primene novog Pravilnika o evidenciji prometa robe, koji je na snazi od 1. januara ove godine.
Smanjenjem administrativnih procedura do efikasnijeg poslovanja

Novi Pravilnik o evidenciji prometa robe je, prema rečima članice Radne grupe koja je učestvovala u njegovoj izradi Snežane Mitrović, kreiran u skladu sa potrebama obveznika za smanjivanje troškova administracije, kroz oslobađanje od obaveze evidentiranja u slučajevima kada je to moguće učiniti na drugi način.

- Doneli smo propis, primenjiv u poslovnoj praksi, koji je pojednostavio procedure a nije umanjio kvalitet evidencije u smislu nadzora i kontrole vršenja prometa. Naime, od početka godine, raniji način vođenja evidencije sada je obaveza samo obveznika koji vrše promet na malo, zatim onih vrše na malo i veliko ali obavljaju otkup poljoprivrednih proizvoda i životinja, kao i onih iz oblasti prometa komisionih usluga - kaže Snežana Mitrović i naglašava da je pojednostavljenje procedure naišlo na pozitivne ocene u poslovnoj praksi, jer pored smanjenja troškova, donelo i uštede u vremenu.

Prezentaciju je, u okviru svoje edukativne funkcije, organizovala Regionalna privredna komora uz podršku Privredne komore Srbije sa nastojanjem za poboljšanje poslovnog ambijenta. Učesnicima su predstavljeni i rezultati Studije o stvarnim troškovima administrativnih procedura, koju je sproveo USAID.

- Administrativne procedure su potrebne jer uvode red u sistem, ali mogu same po sebi da postanu svrha i tada prave barijeru privrednicima. Neophodno je zato da se ceo sistem administrativnih procedura prilagodi potrebama i evropskim standardima, što je i cilj Projekta za bolje uslove poslovanja USAID-a. Prema podacima iz njihove studije administrativni troškovi su 2010. godine iznosili 4,2 odsto BDP, tri godine kasnije bili su 3,6 odsto, dok su sada sniženi za dodatnih 15 odsto-kaže sekretar Regionalne privredne komore, Ivan Vojnić Tunić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3499
Povezane teme

regionalna privredna komora

ivan vojnić tunić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.