Komentara: 1
Pregleda: 1290

Sneg štiti pšenicu

21.12.2009. u 18:53h
Izvor: RTV Yueco
Sneg štiti pšenicu

Sneg koji je padao protekle nedelje i formirao snežni pokrivač debljine oko 25 centimetara dobro je došao ponikloj pšenici", izjavio je za Televiziju Vojvodine stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof dr Miroslav Malešević . Posebno je važno što je od hladnoće zaštićena pšenica posejana van optimalnih rokova, u novembru, koja je u fazi razvoja od jednog do tri lista.

I pored toga što su za decembar predviđene izuzetno niske temperature domaće sorte pšenice kreirane u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo sigurno će izdržati hladnoću.

"Eventualno se kod nekih sorti može očekivati propadanje vrhova lisne mase", kaže profesor Malešević. Pošto je u Srbiji posejano do sada najmanje pšenice, a procene se kreću između 420.000 i 450.000 hektara, trebalo bi se koncentrisati da se hlebno žito koje je sada zaštićeno do golomrazice, na proleće dobro odneguje, prihrani i zaštiti, kako bi se izvukao maksimum prinosa iz to malo zasejanih površina, zaključio je Malešević.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1290
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.