Komentara: 18
Pregleda: 4205

"Socijalna korpa" sa sniženim cenama i u Subotici

09.04.2013. u 17:42h
Izvor: RTV Yueco
U pojedinim subotičkim maloprodajnim objektima i megamarketima, kupci mogu pronaći proizvode iz takozvane “socijalne korpe”. U pitanju je akcija Vlade Srbije koja je preporučila trgovačkim lancima da se odreknu dela marže, snize proizvode kako bi se koliko-toliko poboljšala kupovna moć građana. I dok građani pozdravljaju svako pojeftinjenje, predstavnici potrošačkih organizacija i ekonomisti smatraju da je cela akcija – stvaranje iluzije.
"Socijalna korpa" sa sniženim cenama i u Subotici

Hleb, mleko, mlečni proizvodi, prerađevine od mesa, konditorski proizvodi, voda, sokovi i sredstva za ličnu higijenu, snižene za najviše deset procenata Subotičani mogu pronaći na policama pojedinih prodavnica u gradu. Ovi proizvodi su deo takozvane “socijalne korpe” i jasno su istaknuti.

Da bi ponudili jeftinije proizvode, trgovci moraju da se odreknu dela marže. Akcija je juče počela i u Trgoprometu, pa su tako u socijalnoj korpi u njihovom megamarketu 024 proizvodi poput brašna, ulja, mleka, mlečnih proizvoda, hleba, mesa, mesnih prerađevina, sredstava za ličnu higijenu i drugi, a procenat sniženja se kreće od 3 do 10 procenata. Sniženje će trajati do kraja aprila.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije zatražila je od svih trgovinskih lanaca da dostave cenovnike sniženih proizvoda, a ono što se iz njih može videti, a što je objavljeno i na sajtu potrosac.info, jeste da trgovci uglavnom nisu jasno naznačili procenat pojeftinjenja, ili su ponudili na sniženju samo trgovačke marke, ili one proizvode koji “manje idu”.

Ekonomisti smatraju da je ovakav potez vlade samo stvaranje iluzije da se nešto čini u interesu građana, a da suštinski njihov kvalitet života i standard ne može podići sniženje nekog proizvoda do deset procenata, već samo reforme na duži rok koje će doprineti poboljšanju standarda.

Korpu jefinijih osnovnih namirnica za sada je ponudilo šest trgovinskih lanaca u Srbiji, a priključiće se još dva i nekoliko proizvođača. U akciji "Socijalna korpa", u koju dobrovoljno mogu da se uključe trgovci i prodavci, u prodaji su proizvodi koji su jeftiniji do 10 odsto, a prema rečima nadležnih akcija nije smišljena tako da jeftinije namirnice kupuju samo socijalno ugroženi, već svi građani.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 4205
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.