Komentara: 4
Pregleda: 2949

SOKOJ traži 3 miliona od Radio Subotice

04.03.2011. u 17:44h
Izvor: RTV Yueco
SOKOJ traži 3 miliona od Radio Subotice

U Subotici se vodi dvadesetak sudskih sporova po tužbi organizacije za kolektivno ostvarivanje zaštite autorskih muzičkih i srodnih prava – SOKOJ-a. Jedan od najvećih sporova koji se vodi jeste tužba protiv Radio Subotice, gde SOKOJ zahteva isplatu 3 miliona dinara. U Radio Subotici tužbu smtraju neosnovanom, u SOKOJ-u ne žele da daju bilo kakav komentar dok se spor ne završi, a pravnim licima koja su izgubila ranije sporove sa Organizacijom muzičkih autora Srbije sa računa su skinute svote od nekoliko stotina hiljada dinara.

Nekadašnji Yu fest bio je jedan od najpopularnijih kafića u gradu. Međutim, do kraja njegovog postojanja rušenjem pozorišta vlasnik Goran Cvijović nije imao zaključen ugovor sa Organizacijom muzičkih autora Srbije – SOKOJ-em, ali je imao posete njihovih predstavnika koji su, po njegovoj oceni, “odokativno” određivali “enormno visoke cifre” kao naknadu za korišćenje muzike. Cvijović je odbijao da plaća SOKOJ-eve račune koji su stizali zato što nije imao zaključen ugovor. Nakon što je Yu fest prestao da postoji, I izgubljenog sudskog spora, sa njegovog računa je skinuto preko 500.000 dinara na ime neplaćanja zaštite autorskih muzičkih i srodnih prava SOKOJ-u.

SOKOJ trenutno vodi spor i protiv Radio Subotice, gde zahteva isplatu 3 miliona dinara na ime razlike naknade za korišćenje autorskih dela za 2007. i 2008. Radio Subotica redovno plaća ovu naknadu, od 100.000 do 120.000 dinara godišnje, a SOKOJ pored toga zahteva i isplatu 2% od ukupnih subvencija koje Radio Subotica dobija na godišnjem nivou od osnivača – Grada Subotica, što je za 2007. i 2008. - 3 miliona. Direktor Radio Subotice Toni Bedalov smatra da je zahtev neosnovan, jer su subvencije namenjene isključivo za proizvodnju informativnog programa gde se muzika – ne koristi.

Svaki vlasnik javnog prostora u koliko u njemu ima muziku mora plaćati autorske naknade SOKOJ-u - organizaciji za kolektivno ostvarivanje zaštite autorskih muzičkih i srodnih prava u našoj zemlji. Visina naknade utvrđuje se na osnovu značaja koji muzika ima u poslovanju. U SOKOJ-u nisu želeli da komentarišu spor sa Radio Suboticom, uz opasku da se trenutno protiv pravnih lica iz našeg grada vodi 20-tak sporova na ime neplaćanja autorskih naknada za korišćenje muzike.

Po pitanju visine naknade, u SOKOJ-u navode konkretne primere iz Subotice: Restoran sa 150 mesta koji pušta muziku sa nosača zvuka I ima živu muziku plaća 10.800 dinara. Kafić sa 40 mesta bez žive muzike plaća 2.880 dinara. Hotel sa 35 soba, koji je koristio 6 soba u mesecu, plaća 1.600 dinara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2949
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.