Komentara: 6
Pregleda: 3482
Foto

Spomenik "Nemirna ravnica" u Tavankutu uredili volonteri

05.08.2024. u 08:44h
Izvor: Subotica.com
Veliki broj mladih, učesnika prvog "Su Eko kampa", okupilo se oko spomenika"Nemirna ravnica " u Tavankutu, zasukalo rukave i uredilo prilaz i okolinu.
Spomenik "Nemirna ravnica" u Tavankutu uredili volonteri

Ovaj lep gest mladih oduševio je meštane Tavankuta koji smatraju da se spomen kompleks, obnovljen pre četiri godine ne održava adekvatno.

 - Spomenik se nalazi na ulasku u šumu i možda je zato skrajnut. Sprema se pred važne datume a između toga prepušten je sam sebi i meštanima koji pokose kad se sete - kaže Tomislav Mačković iz Tavankuta - To nije dobro jer je taj spomenik simbol jednog vremena i uspomena na naše sugrađane koji se nisu vratili iz Drugog svetskog rata.

Spomenik "Nemirna ravnica" u Tavankutu uredili volonteriSpomenik „Nemirna ravnica“ na obodu Tavankutsko-čikerijske šume podignut je 1971. godine u znak sećanja na poginule Tavankućane, koji su iz baze koja se nalazila u okviru kompleksa i iz ostalih 29 baza na području Tavankuta i okolnih naselja, krenuli put Dunava sa Osmom vojvođanskom udarnom brigadom.

"Buntovni sinovi nemirne ravnice ponikli iz peska naše budućnosti kameni međaši i plodovi crnice", podseća nas spomenik Na tri stotine mahom golobradih mladića, ok kojih je 76  poginulo. 

Spomenik "Nemirna ravnica" u Tavankutu uredili volonteriIdejno rešenja spomenika dali su Karlo De Negri, Bela Duranci i Ferenc Kalmar, koji je izradio delove spomenika od gvožđa. Ova spomen kompozicija postavljena kao intervencija u prirodi, dugo je čekala svoju obnovu. Uklonjena je velika količina samoniklog rastinja koja je počela da ugrožava spomenik, izvedeni su radovi na saniranju ivičnjaka od veštačkog kamena koji simboliše valovitu ravnicu.

Na nama je sad da ga (opet) ne zapustimo.

Izvor: Subotica.com
Spomenik "Nemirna ravnica" Spomenik "Nemirna ravnica" Spomenik "Nemirna ravnica" Spomenik "Nemirna ravnica" Spomenik "Nemirna ravnica" Spomenik "Nemirna ravnica" Spomenik "Nemirna ravnica" Spomenik "Nemirna ravnica"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 nedelju i 2 dana
Komentara: 6
Pregleda: 3482
Povezane teme

tavankut

tomislav mačković

nemirna ravnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.