Komentara: 0
Pregleda: 1320

Sportska akcija "Kretanjem do zdravlja" sutra u OŠ "Jovan Mikić"

09.05.2023. u 17:24h
Izvor: Subotica.com
Istraživanje u Srbiji pokazalo je da deca i odrasli nemaju preporučeni nivo fizičke aktivnosti, upozoravaju stručnjaci i podsećaju da je nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat kao vodeći faktor rizika za hronične nezarazne bolesti.
Sportska akcija "Kretanjem do zdravlja" sutra u OŠ "Jovan Mikić"

Nešto više od dve trećine dece uzrasta  5 - 14  godina se u slobodno vreme najmanje jednom nedeljno bavi fizičkim aktivnostima, a u uzrastu 7-14 godina se beleži smanjenje procenata dece koja se najmanje jednom nedeljno bave nekim sportom, pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovedeno u našoj zemlji.

Fizička aktivnost kod dece je značajna za fiziološki rast i razvoj, izgradnju koštanog tkiva i dobru funkciju svih organa čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti u odraslom životnom dobu. Fizička aktivnost kod dece i mladih povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Zato je važno ograničiti vreme koje deca provode na sedentarni način - podvlači dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje.

Ni odrasli stanovnici nemaju preporučeni nivo fizičke aktivnosti, ističu lekari i podsećaju da fizička aktivnost, između ostalog, doprinosi kontroli nivoa masnoća u krvi i sprečavanju stvaranja ateroma u krvnim sudovima.

Fizička aktivnost ima značajnu ulogu u prevenciji povišenog krvnog pritiska, srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti, šećerne bolesti i depresije - ističe dr Kosić Bibić - Za dobro zdravlje se preporučuje odraslima najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta. 

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti sutra će, u OŠ "Jovan Mikić", biti upriličena promotivna sportska akcija pod nazivom "Kretanjem do zdravlja" koju tradicionalno organizuje Zavod za javno zdravlje sa partnerima. Tom prilikom, đaci će imati priliku da se oprobaju u penjanu po veštačkoj steni, brojnim poligonima, "aka fitnesu" i drugim sportskim i rekreativnim aktivnostima. 

- Već  osmu godnu zaredom se Dan fizičke aktivnosti obeležava u našoj školi. To je našim đacima prilika da budu sa predstavnicima ZZJZ, Crvenog krsta i Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, i da sa više aspekata dobiju informacije o značaju fizičke aktivnosti, zdravlja i prevencije. Uvek potenciramo da se ne završi sve na obeležavanju ovog dana, već da to samo bude inspiracija da se te aktivnosti upražnjavaju tokom cele godine. Važno je da deca shvate da im je fizička aktivnost neophodna za pravilan rast i razvoj - istakla je Ljiljana Mokan Bogdanović, pedagog u OŠ "Jovan Mikić".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1320
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

osnovna škola jovan mikić

nada kosić bibić

međunarodni dan fizičke aktivnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.