Komentara: 4
Pregleda: 4727

Sprečen pokušaj krijumčarenja ikona i umetničke slike

07.09.2015. u 12:48h
Izvor: Subotica.com
Carinici su juče oko podneva, na graničnom prelazu Horgoš, sprečili pokušaj krijumčarenja iz Srbije, dve pravoslavne ikone i jedne umetničke slike za koje postoji osnovana sumnja da su od istorijskog i kulturnog značaja.
Sprečen pokušaj krijumčarenja ikona i umetničke slike

Dve ikone, jednu izrađenu tehnikom na drvetu, drugu  na kojoj je bila izrađena slika sveca Stefana Arhiđakona, sa početka prošlog veka iz tvornice Milana Ivković ( 1901. godina) i jednu umetničku sliku - ulje na platnu, za sada nepoznatog autora, pokušao je da prokrijumčari jedan naš državljanin, spakovavši ih sve u jednu torbu, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Možda bi u tome uspeo da carinici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja nisu detaljno kontrolisali autobus koji saobraća na redovnoj liniji Beograd- Geteburg, kojim je i on putovao i tako otkrili i njegovu torbu.

S obzirom na to da se radi, kao što je već pomenuto najverovantije o kulturnoj baštini, po nalogu zamenika javnog okružnog tužioca, putnik kao i otkrivene relikvije i umetnička slika predati su u dalju nadležnost MUP, a nakon stručne ekspertize će se sa sigurnošću znati više o njihovoj vrednosti.

Iz Uprave carina ovom prilikom podsećaju putnike da ukoliko žele da iz naše zemlje iznesu neki predmet od kulturnog, umetničkog ili istorijskog značaja, u količini koja nema komercijalni karakter i namenjena je sopstvenim potrebama, neophodno je da poseduju odgovarajuću dozvolu nedleže institucije. Recimo za privremeni iznos ili trajni izvoz kulturnih dobara, sa cele teritorije naše zemlje, dozvolu izdaje Ministartsvo kulture Republike Srbije, dozvolu za iznos predmeta kulturnog, umetničkog i istorijskog značaja izdaje Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (osim za publikacije) i Narodna biblioteka Srbije (za publikacije). Dozvolu za izvoz navedenih predmeta sa područja Vojvodine izdaje Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 4727
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.