Komentara: 27
Pregleda: 4930

Srbija dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji

02.03.2012. u 01:25h
Izvor: Portal "B92"
Srbija dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji

Šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU odlučili su da Srbiji dodele status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji.

Odluku je prvi saopštio na Tviteru predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. Odluku je na Tviteru potvrdio i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koji je poručio da je Srbija zaslužila takvu odluku. Rasprava o Srbiji trajala je veoma kratko, javlja izveštač Tanjuga.

U nacrtu zaključaka piše da je "Evropski savet podržao preporuku Saveta ministara od 28. februara i odlučio da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo". U saopštenju Danske, predsedavajuće EU, navodi se da "Srbija sada može da počne novo poglavlje u odnosima sa EU".

Prethodno je uklonjena i poslednja prepreka na putu ka odobravanju kandidature pošto je Rumunija bila zadovoljna nakon što je sa Srbijom usaglasila zapisnik o manjinama.

U utorak su ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica doneli preporuku o tome da se Srbiji odobri status kandidata. Iako se na tom ministarskom sastanku očekivalo da će kandidatura proći glatko, rasprava je potrajala jer je Rumunija tražila dodatne garancije da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama. Protivljenje Rumunije za mnoge je bilo iznenađenje, jer je donedavno glavni uslov za dobijanje statusa kandidata dolazio od Nemačke. Međutim, nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je nakon posete Beogradu izjavio da je Srbija ispunila zahteve koje je pred nju stavila EU i da je sada na potezu EU, koja treba da ispuni obećanje.

Srbija - status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Predsednik Boris Tadić čestitao je građanima dobijanje kandidature i rekao da će taj status otvoriti vrata prosperitetu.

"Građani Srbije podneli su najveći teret sveobuhvatnih reformi naše zemlje kako bi ona postala demokratsko, pravno uređeno društvo, u kome se poštuju ljudska i manjinska prava i potvrđuju evropske vrednosti“, naglasio je predsednik Srbije. Predsednik Tadić je istakao da status kandidata Srbiji donosi pre svega ekonomsku sigurnost, jer naša zemlja sada ima garanciju da je bezbedna za strana ulaganja, što omogućava dolazak novih investitora, povećanje broja radnih mesta i većih šansi za posao za sve naše ljude.

„Ne radi se dakle samo o političkom procesu i integracijama. Status kandidata je garancija sigurnosti za strane kompanije i sa njom raste verovatnoća otvaranja novih radnih mesta, to je šansa i za naše privrednike, mala i srednja preduzeća, za našu poljoprivredu koja nam je veliki adut na tržištu Evropske unije“, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Tadić smatra da je puno posla pred nama kako bi otpočeli i pregovore o članstvu u EU što je sledeći korak nakon dobijanja statusa kandidata.

"Smatram da je politika „i Evropa i Kosovo“ uprkos svim iskušenjima i preprekama prošla međunarodni test i uveren sam da nema druge bolje mogućnost. Moramo da brinemo o našim građanima, njihovom životnom standardu, i da, braneći naše nacionalne interese, doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU zbog budućnosti naše dece", rekao je predsednik Srbije, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Povodom dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, predsednik Srbije Boris Tadić u petak u podne će se obratiti javnosti. Obraćanje pratitie uživo na televiziji i sajtu b92. Predsedniku Srbije Borisu Tadiću će 27. marta biti uručena nagrada Saveta Evrope, koja mu je dodeljena zbog "političkog doprinosa procesu pomirenja na Balkanu i integraciji Srbije u procesu evropske izgradnje". Nagradu će uručiti portugalski predsednik Anibal Silva, a Tadić će dan pre ceremonije dodele nagrade otputovati u zvaničnu posetu Portugaliji, gde se nalazi institut Saveta Evrope Sever-jug, piše "Politika".

Ovo će biti prvi put da se ova nagrada, ustanovljena 1990. godine za doprinose u razvoju ljudskih prava i interkulturalnog dijaloga i jačanje solidarnosti između severa i juga, dodeljuje aktivnom predsedniku jedne države.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 4930
Povezane teme

evropska unija

status kandidata

srbija i evropska unija

članstvo u evropskoj uniji

republika srbija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.