Komentara: 9
Pregleda: 26859

Srbija ostaje u "žutoj" zoni – u Mađarsku može bez testa, ali i dalje do 30 kilometara od granice

05.08.2020. u 16:57h
Izvor: Subotica.com
Na osnovu epidemiološke situacije sa virusom korona, Mađarska je države iz kojih putnici dolaze svrstala u tri kategorije: „zelenu“, u kojima je mala zaraženost, „crvenu“ gde je velika zaraženost, i „žutu“ sa srednjom zaraženošću stanovništa, u koju je svrstala Srbiju.
Srbija ostaje u  "žutoj" zoni – u Mađarsku može bez testa, ali i dalje do 30 kilometara od granice

Kako se objašnjava na zvaničnom sajtu mađarske policije, mađarski državljanin koji stiže iz inostranstva ili član porodice mađarskog državljanina koji nema mađarsko državljanstvo može bez ograničenja ući na teritoriju Mađarske sa teritorije države koja je u „zelenoj“ kategoriji. Ukoliko pak dolazi iz neke od zemalja koje su u „žutoj“ ili „crvenoj“  treba da se javi na zdravstveni pregled, odnosno meriće se temperatura, i ukoliko se otkrije sumnja na infekciju, biće smešten u karantin koji je odredio epidemiološki organ ili, ako ne predstavlja epidemiološki rizik, u službeni kućni karantin.

Onima koji nisu državljani Mađarske a koji stižu iz zemlje koja je u putničkom saobraćaju označena „žutom“ oznakom, na samom ulazu u zemlju meri se temperatura. Prema zvaničnim podacima mađarske policije, koje je na društvenoj mreži “Fejsbuk” objavio Generalni mađarski konzulat u Subotici, svim državljanina Srbije, kako susedne zemlje, dozvoljen je ulazak u Mađarsku, ali uz ograničenja u odnosu na svrhu ulaska u zemlju. Putnici iz Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez testa na koronu ukoliko u roku od 24 časa borave na teritoriji od 30 kilometara od granice.

- Oni su dužni da ostanu u roku od 30 kilometara od državne granice teritorije Mađarske, a dužni su da napuste teritoriju Mađarske u roku od 24 sata nakon ulaska – naglašavaju u mađarskoj policiji.

To praktično znači da sa srpskim pasošem može da se ide u kupovinu ili na kupanje u mesta u blizini granice. Bez problema u zemlju mogu da uđu i oni koji obrađuju njive duž granice, zaposleni su ili se školuju u Mađarskoj, ali za to treba da prilože validan dokument. Bez poteškoća u zemlju mogu da uđu i učesnici međunarodnog sportskog događaja koji se održava na teritoriji Mađarske, ali se to ne odnosi na gledaoce.

Kako saznajemo kazne za nepoštovanje ovih propisa su veoma rigorozne. Ukoliko putnik pređe više od 30 kilometara ili pak ne izađe iz zemlje u roku od 24 časa biće kažnjen novčanom kaznom od 500 evra i zabranom ulaska u zemlju godinu dana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 26859
Povezane teme

granični prelaz horgoš

gužva na graničnim prelazima

granični prelaz kelebija

granična kontrola

granični prelaz

gužve na graničnim prelazima

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.