Komentara: 5
Pregleda: 54622

Srećan splet okolnosti spasio život Subotičaninu

19.08.2016. u 16:01h
Izvor: Subotica.com
Tridesetdvogodišnji Nikola Bošković iz Subotice pamtiće ovogodišnje letovanje po mnogim stvarima, a 2. avgust će slaviti kao drugi rođendan zahvaljujući izuzetno srećnom spletu okolnosti usled kojih mu je spašen život, a što ga je navelo da isti sagleda na drugi način.
Srećan splet okolnosti spasio život Subotičaninu

Naime, Nikola je sa  sestrom i prijateljom na odmor stigao početkom avgusta u nameri da ga provede sa ostatkom prijatelja koji su već tamo bili i niko nije mogao ni da nasluti kakva će se drama odvijati prvog dana kada je Subotičanin u tri navrata bio klinički mrtav, a sve zahvaljujući neopreznosti.

Bio je to utorak, kasno popodne, lepo vreme na Velikoj plaži u Ulcinju, prijatelji na okupu i radi se sve ono što se radi na odmoru uz obalu - neko odmara u hladu, neko se sunča, neko se kupa. Tog dana Bošković, shodno svojoj avanturističkoj naravi, iako su se već spremali za odlazak sa plaže, neplanirano je "začinio" dan i odlučio se za jos jedan ulazak u vodu. Ništa to ne bi bilo novo, ili drugačije, da nešto nije pošlo po zlu.

Želeći da se dodatno zabavi, ali i rashladi po vrućem letnjem danu, Nikola je ušao u vodu nedaleko od svog društva, ali iznenađenje koje ga je čekalo pri zaronu u vodu umalo ga je koštalo života.

Njegov na prvi pogled uobičajnjen ulazak u vodu zakomplikovao se pa je tako Subotičanin pri zaronu nezgodno pogodio nešto veći nadolazeći talas i ozbiljno povredio vrat. Priroda povrede vratnog pršljena bila je takva da je Subotičanin u momentu ostao "sleđen", svestan, a opet nemoćan da kontroliše telo.

Njegovo plutajuće telo sa licem zaronjenim u vodu primetili su njegovi drugari koji su bili nedaleko od njega, ali niko u prvom momentu nije specijalno obraćao pažnju na njegovo kretanje jer je Bošković voleo da se "brćka" i roni.

Srećan splet okolnosti spasio život Subotičaninu

Velika plaža u Ulcinju (foto: Tripadvisor)

Od tog momenta kada je izgubio kontrolu nad svojim telom prošlo je nekoliko minuta, toliko je i bio bez vazduha pre nego što nisu primetili da nešto nije kako treba. Prisebnom reakcijom on je izvučen na obalu, a već tada nije davao znakove života. Ljudi su se počeli okupljati, neko je odmah uzviknuo da se pozove Hitna pomoć, što je i učinjeno, ali činilo se da Nikola gubi bitku, iako su oko njega pokušavali da učine sve što mogu da ga spasu.

Nakon što su ga izvukli iz vode, ne razmišljajući u tom momentu kakve povrede može da ima, posle poziva medicinskoj službi ostalo je jedino da se nešto pokuša na licu mesta jer veme je prolazilo, a niko nije mogao stručno da mu pomogne... skoro pa niko...

Na sreću svih njih u obližnjem ugostiteljskom objektu našle su se tri devojke, ispostavilo se medicinske sestre, koje su svojim stručnim delovanjem uspele da povrate Nikolu u život klasičnom masažom srca i davanjem veštačkog disanja, ali drama je bila daleko od kraja. Nikola je povratio osnovne životne funkcije, ali borba za njegov život potrajala je još pola sata.

Tri medicinske sestre, Danijela Lompar sa Cetinja, Mirjana Radonjić iz Podgorice i Ivana Đorđević iz Beograda stručnim i pravovremenim aktivnostima uspele su da reanimiraju Nikolu i da ga održe u životu dok nije došla Hitna pomoć i transportovala ga prvo u  gradsku bolnicu, a zatim u Bar, pa u Podgoricu u Klinički centar Crne Gore (KCCG), gde je primljen na odeljenje ortopedije i gde su urađene potrebne aktivnosti da ne dođe do oštećenja nervnog sistema.

- "U Baru su odmah postavili dijagonozu za lom u vratnom pršljenu i zahvalan sam i njima i medicinskom osoblju u Podgorici jer su učinili sve što su mogli. Doktor Jušković iz KCCG je predložio da za neophodnu intervenciju pozovemo ortopeda prof. dr Zdravka Poleksića i zahvaljujući njihovim stručnim zahvatima moj sin je spašen sigurne invalidnosti." - rekao je Nikolin otac, Batrić Bošković

Srećan splet okolnosti spasio život Subotičaninu

Nikola se trenutno nalazi u KCCG gde se uspešno oporavlja od operacije vratnog pršljena koju je obavio dr Poleksić, uz asistenciju dr Aleksandra Juškovića iz KCCG i sada ga očekuje još nekoliko dana mirovanja nakon čega će dobiti "zeleno svetlo" da se vrati u Suboticu, odakle će se nastaviti dalji oporavak.

U tim teškim trenucima za njega su se našli najbliži prijatelji, a vrlo brzo i porodica koja je uz njega i ovih dana, svi nestrpljivo čekaju da se vrate za Suboticu, iako kažu da su im u KCCG maksimalno izašli u susret i učinili sve što je bilo u njihovoj moći da se Nikola najkvalitetnije moguće zbrine, pregleda,  da se uradi dijagnoza, a zatim i omogući intervencija.

- "Kompletno osoblje odeljenja ortopedije je veoma profesionalno i ljubazno prema meni, veoma se trude i raduju se samnom svakom mom napretku, na čemu sam im večito zahvalan!" – istakao je Nikola

Iako mu se odmor prilično zakomplikovao Nikola ne klone duhom, štaviše trudi se da oraspoloži i ljude oko sebe, maksimalno je pozitivan i veruje da će se u potpunosti oporaviti, ali isto tako svestan je drame kroz koju je prošao i srećnog spleta okolnosti, te danas na život gleda iz malo drugačije perspektive.

- "Dobro sam, oporavljam se, ide na bolje, siguran sam da će biti sve ok. Neizmerno sam zahvalan svima koji su poslednje dve nedelje bili uz mene, pre svega mojoj sestri Miljani i roditeljima, prijateljima (Nemanji, Jovanu, Korneliji, Danilu...) bez kojih ne znam šta bih, medicinskim sestrama koje su me bukvalno oživele i osoblju koje brine o meni. Hvala vam svima, dugujem vam svoj život, nikada vam ovo neću zaboraviti!" - rekao nam je Nikola i dodao da će nastaviti da letuje u Crnoj Gori, ali da će dobro razmisliti kako će se zabavljati na plaži.

Srećan splet okolnosti spasio život Subotičaninu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 54622
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.