Komentara: 6
Pregleda: 3707

Šta imamo od jakog dinara?

19.05.2011. u 20:05h
Izvor: RTV Yueco
Šta imamo od jakog dinara?

Kurs evra je danas najniži u odnosu na dinar u ovoj godini. Međutim, osim što slušaju o tome kako dinar jača, građani i nemaju baš preterano velike koristi od snažne nacionalne valute. Jedino se raduju korisnici stambenih kredita, turisti i avionski putnici. Raduju se i uvoznici, koji ne spuštaju cene svojih proizvoda i samim tim zarada im se povećava, dok su na najvećem gubitku oni koji bi trebalo da budu motor razvoja - izvoznici. Njihovu zaradu, po ko zna koji put, poješće kursne razlike.

Dinar je i danas nastavio rast prema evru i ojačao za 67 para ili za 0,67 odsto tako da je zvanični srednji kurs 97,61 dinara za jedan evro. To je biti nova rekordna vrednost srpske valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije. Međutim, građani nisu u većoj meri osetili pad vrednosti evra na kasama u prodavnicama jer cena uvozne robe ne prati pad vrednosti evropske u odnosu na domaću valutu. Što se potrošača tiče, mogu da se raduju jedino oni koji kupuju avionske karte ili sklapaju turističke aranžmane jer je njihova cena izražena u evrima, a usluge se plaćaju u dinarima na osnovu obračuna po važećem dnevnom kursu. I to je sve - daljih pojeftinjenja neće biti.

Padu vrednosti evra u odnosu na dinar raduju se i korisnici kredita koji su indeksirani u evropskoj valuti. Ako ste uzeli kredit u eurima, vraćate ga u dinarima, a mesečna rata vam je, na primer 5.000 dinara - ovog i sledećeg meseca ćete vraćati bankama u proseku 250 dinara mesečno manje. Još veći razlog za osmeh zbog jačanja dinara je kod korisnika stambenih kredita.

Razloga za zadovoljstvo zbog pada vrednosti evra nemaju izvoznici. Ako su u cenu robe koju su izvezli i naplatili u evrima uračunali 10% zarade, tu zaradu su im kada su promet knjižili u dinarima - "pojele" kursne razlike.

Evro nije oslabio u odnosu na dinar zbog izvozne ekspanzije već zbog - zaduživanja države. Vlada Srbije emitovala je kratkoročne dinarske obveznice sa rokom dospeća od šest meseci i sa jednim od najviših kamatnih stopa u Evropi. Na taj način, investitori su u zemlju uneli značajnu cifru evra koje su konvertovali u dinare i na taj način oborili vrednost evropske valute. Postavlja se pitanje šta će biti sa domaćom valutom kada obveznice dođu na naplatu?

Najniža vrednost nacionalne valute ove godine, od 106,5 dinara za jedan evro zabeležena je 6. januara ove godine, a istorijski najniža vrednost bila je 4. novembra 2010. godine, kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5 dinara za jedan evro.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 3707
Povezane teme

kurs dinara

šta imamo od jakog dinara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.