Komentara: 1
Pregleda: 2327

Šta je izazvalo nestašicu mleka?

12.08.2010. u 22:51h
Izvor: RTV Yueco
Šta je izazvalo nestašicu mleka?

Nestašica mleka na tržištu rezultat je špekulativnih radnji investicionog fonda Salford, u čijem sastavu posluju Imlek i Subotička mlekara, izjavio je Ministar poljoprivrede. U subotičkoj Mlekari demantuju ove navode. U međuvremenu, cena subotičkog mleka porasla je za 5%, dok su nestašice u prodavnicama i dalje prisutne ali u manjem obimu.

Ministar poljoprivrede kaže da će njegovo ministarstvo podržavati poljoprivrednike koji se bave stočarstvom. U jučerašnjem saopštenju ministastva navodi se da nemaju nameru da novac iz budžeta stavljaju u džep investicionim fondovima, čiji je cilj samo zarada, a ne razvoj i strateško vezivanje za mlekarski sektor. Ministarstvo poljoprivrede ima svakodnevne kontakte s Centralnom asocijacijom proizvođača mleka, ističući da su sve uredbe vezane za razvoj mlekarskog sektora za 2010. pisane s predstavnicima te asocijacije.

U Mlekari Subotica demantuju da su špekulativnim ponašanjem izazvali nestašicu mleka na tržištu. Tvrde da sve količine sirovog mleka koje otkupe, prerađuju i plasiraju na tržište. Ulaz sirovog mleka je nešto malo veći pre dve nedelje, tvrdi dr Goran Stoparić - šef sirovinskog sektora AD Mlekara Subotica

U ministarstvu poljoprivrede dalje optužuju mlekare iz grupacije Salford da sirovo mleko plaćaju 25 evro centi, što je za 3 evrocenta manje nego što Salford plaća u okruženju. U Mlekari Subotica i ove navode demantuju, jer su, kako tvrde, ranije mleko ekstrakvaliteta plaćali i više - 30 evrocenti, ali da je slabljenjem dinara izgubljena vrednost, koja je vraćena 1. avgusta od kada se mleko ekstra klase plaća 29 dinara po litru bez PDV-a. U Mlekari napominju da je u okolnim zemljama mnogo više mleka ekstra kvaliteta nego što je kod nas.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2327
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.