Komentara: 3
Pregleda: 2282

Šta su čitali Subotičani u 2023. godini?

01.01.2024. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Gradska biblioteka ove godine beleži nešto manju posetu u odnosu na prethodnu, ali kako kažu iz ove ustanove, Subotičani čitaju. Kada je izbor literature u pitanju, ukusi su različiti, a sve popularniji su spiskovi knjiga od različitih izvora, a koji sadrže preporuke knjiga koje bi svako trebalo da pročita.
Šta su čitali Subotičani u 2023. godini?

Čitaoci u bliblioteku često dolaze sa spiskovima knjiga, koje pronalaze na internetu, novinama, časopisima ili sajtovima nekih biblioteka. 

 - Nekad su to spiskovi od 50, 100 naslova. Videla sam jedan spisak koji mi je čitalac pokazao, na njemu su i domaći i strani autori, naslovi idu od "Božanstvene komedije", zatim "Oliver Tvist", "Veliki Getsbi", pa do savremenih naslova "Sofijin svet" i "Avanture nevaljale devojčice". Od domaćih naslova tu su "Seobe", "Blago cara Radovana", Kišov "Peščanik", Basarina "Fama o biciklistima". Posebno je interesantno to da čitaoci, iako su to različiti žanrovi, različita tematika, bukvalno pročitaju sva dela sa spiska, iako im možda nešto ne odgovara, ne leži, ne odustaju, već su uglavnom uporni da pročitaju sve sa spiska - kaže Jelena Cvetić, bibliotekarka pozajmnog odeljenja za odrasle. 

Šta su čitali Subotičani u 2023. godini?Ono što je uvek aktuelno i što se dosta čita jesu nagrađivani naslovi, odnosno dobitnici pre svega Nobelove nagrade, a kad su u pitanju domaći autori, dobitnici NIN-ove nagrade. 

- Što se tiče Nobelovaca, čitaju se Jun Fose, ovogodišnji dobitnik i prošlogodišnja dobitnica Ane Erno, a kada u pitanju dobitnici NIN-ove nagrade, to su Danica Vukićević "Unutrašnje more" i Milena Marković "Deca" za prošlu i pretprošlu godinu. Od domaćih autora standarno se čitaju Vanja Bulić, Jelena Bačić Alimpić, Vuk Drašković, Miodrag Majić, zatim Bojan Dubenović, aforističar, kao i domaći klasici Selimović, Andrić, Kiš, Kapor. Uglavnom se čita i laganija litaratura - ljubavni romani, trileri, krimići, ali su uvek aktuelni i klasici - ruska, francuska i nemačka literatura - objašnjava ona. 

Kada je u pitanju stručna literatura u ovom periodu je aktuelna ona koja se tiče pisanja završnih i maturskih radova, dok su knjige iz oblasti psihologije i predagogije uvek aktuelne. 

 - U ovom periodu godine, obično novembar - decembar, dolaze nam srednjoškolci, koji biraju tema za maturske radove, i traže stručnu literaturu. Često na osnovu toga koliko literature imamo, oni i izaberu temu. Od stručne literature, popularna je ona iz oblasti psihologije, ali i pedagogije - o vaspitanju dece, kako raditi sa decom koja su neposlušna, kako da roditelj bude još bolji roditelj i slično. Sem toga, tražene su i knjige iz oblasti istorije, gde imamo izuzetno bogatu ponudu.

Šta su čitali Subotičani u 2023. godini?Ono što je uvek aktuelno i traženo jesu i biografije, uglavnom poznatih ličnosti iz različitih oblasti života. 

 - Ova godine dobili smo dosta novih naslova - o Tini Tarner, Princu, Džonu Lenonu, Joko Ono, Siniši Mihajloviću, Zlatanu Ibrahimoviću. Čitaju se biografije i autobiografije poznatih iz svih oblasti - politika, muzika, sport. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 3
Pregleda: 2282
Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

jelena cvetić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.