Komentara: 1
Pregleda: 1147

Stabilne rezerve krvi u Opštoj bolnici

24.08.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Rezerve krvi u subotičkoj Opštoj bolnici su stabilne, poručuju iz ove zdravstvene ustanove i dodaju da su Subotičani, uprkos velikim vrućinama i godišnjim odmorima, blagovremeno donirali dragocenu tečnost i omogućili da se operativni program u bolnici ispoštuje u potpunosti.
Stabilne rezerve krvi u Opštoj bolnici

Institut za transfuziju krvi Srbije pre mesec dana uputio je hitan apel dobrovoljnim davaocima zbog drastičnog smanjenja rezervi krvi. Sličan apel nije upućen iz subotičke Opšte bolnice, jer su u ovoj zdravstvenoj ustanovi tokom cele godine rezerve krvi stabilne.

Kao i u ranijim periodima, možemo se pohvaliti stabilnim rezervama krvi. Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima koje letnje vrućine nisu omele da dođu i doniraju krv, pravilo da dragocena tečnost čeka pacijenta, a ne obrnuto je i ovog leta ispoštovano - objašnjava dr Anastazija Mrđa, načelnica Sužbe za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica - Krvi ima dovoljno pa se operativni program odvija redovno, kao i supstituciona terapija bilo kojom komponentom krvi.

Stabilne rezerve krvi u Opštoj bolniciStabilnost rezervi krvi tokom cele godine svedoči o tome da je Subotica grad sa velikim brojem dobrovoljnih davalaca. 

Ponosni smo na njih i zahvalni što redovno dolaze da doniraju krv, te tako nema potrebe da upućujemo dodatne apele. Krv se može donirati u Službi za trasfuziologiju Opšte bolnice radnim danima od 7 do 10 časova, kao i na našim akcijama koje organizujemo u saradnji sa Crvenim krstom. Imamo planske akcije koje realizujemo tokom cele godine - podseća dr Mrđa. 

Stabilne rezerve krvi u Opštoj bolniciŠto se tiče organizovanih akcija, Crveni krst Subotica sa partnerima u septembru organizuje šest susreta, i to: u protorijama Saveza Srba (5. sept), Akcija "Probudi srce" (10.), MZ "Tavankut" (14.), MZ "Čantavir" (20.), MZ "Željezničko naselje" (21.), fabrika "Pionir" (28.).

Posećamo, krv mogu dati svi zdravi sugrađani od 18 do 65 godina. Na dan doniranja dragocene tečnosti davaoci treba da budu odmorni i da se dan pre i na sam dan doniranja suzdržavaju od većih fizičkih aktivnosti. Davanje krvi treba da odlože oni koji se ne osećaju dobro ili boluju od nekih akutnih ili hroničnih bolesti.

Krv ne treba da daju ni oni koji su konzumirali alkoholna pića u poslednja 24h ili uzimali lekove protiv bolova u prethodnih pet dana, odnosno antibiotike unazad 7 dana. Takođe, oni koji su u proteklih 6 meseci imali operaciju, odnosno radili tetovažu ili pirsing treba da odlože davanje krvi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1147
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

opšta bolnica

transfuziologija opšta bolnica

dobrovoljno davalaštvo krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.