Komentara: 0
Pregleda: 1248

Štediće se na javnim troškovima

25.12.2008. u 09:50h
<p>Subotica će ipak pre Nove godine dobiti budžet za 2009. godinu, a njegova osnovna karakteristika je racionalizacija mnogih stavki iz rashoda, najavio je gradonačelnik Sa&scaron;a Vučinić.</p>
Štediće se na javnim troškovima

Budžet bi trebalo da iznosi ukupno 3,95 milijardi dinara, što ja manje od prošlogodišnjeg za oko pedeset miliona dinara.

 

Trenutna cifra koja je izvesna kreće se oko 3,880 milijardi, ali bi se racionalizacijom na pojedinim pozicijama moglo obezbediti još oko 70 miliona dinara na strani prihoda. Rashodi će, međutim, biti oko dvesta miliona dinara, što znači da će deficit za narednu godinu biti na tom nivou.

Smanjenje rashoda je postignuto u oblasti funkcionisanja lokalne samouprave, u kojoj se planira i smanjenje broja zaposlenih, ali je učešće plata u tim troškovima još uvek oko 70 odsto, čime je, kako je istakao gradonačelnik, on lično nezadovoljan.

Kao deo mera štednje, Vučinić je najavio nameru da se javne nabavke učine transparentnijima, i prihvataju samo najpovoljnije ponude, a uštede će se postići i na još nekim javnim troškovima. Međutim, projektovana izdvajanja za kulturu, prosvetu, zdravstvo i socijalnu zaštitu ostala su na nivou prošlogodišnjih. Takođe, ni planirane razvojne investicije neće biti smanjivane, u čemu je značajna odluka GTC-a i Metroa da i pored finansijske krize ne odustanu od najavljenih investicija.

Budžet će se, međutim, popuniti i dodatnim poskupljenjima usluga Toplane, koja traži 23 odsto povećanja svojih cena, kako bi sanirala gubitak od 35 miliona dinara. Ovo javno komunalno preduzeće je tražilo korekciju cena od čak 40 odsto, ali je nađen kompromis na 23 odsto, s obzirom na to da se očekuje pojeftinjenje gasa, rekao je gradonačelnik. To će, inače, biti još jedno u nizu poskupljenja komunalnih usluga s kojima su građani Subotice suočeni poslednjih nekoliko meseci.

Postavljeno pre 15 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1248
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.