Komentara: 15
Pregleda: 3567

Stigla "Moderna", vakcina dostupna i u Novoj opštini

15.11.2021. u 11:12h
Izvor: Subotica.com
Stigla "Moderna", vakcina dostupna i u Novoj opštini

Krajem prošle sedmice peta vakcina protiv kovid-19, odobrena od strane Agencije za lekove, našla se u ponudi i u Subotici. U pitanju je mRNK vakcina "Moderna", daje se u dve doze. Iako veoma slična cepivu proizvođača "Fajzer-Biontek", razlikuje se po razmaku između dve doze, pa se tako druga doze Moderne prima nakon četiri nedelje.

Specifičnost ove vakcine, kao kod "Sputnjika", da je za vakcinaciju bez zakazivanja potrebna prethodna prijava na punktu. Kada se javi deset zainteresovanih, oni se pozivaju, bočica se odmrzava i otvara i mora da se potroši u roku od osam časova.

Stigla "Moderna", vakcina dostupna i u Novoj opštiniImunizacija stanovništva protiv virusa kovid-19 nastavlja se i ove sedmice, a građanima su za prvu, drugu i treću dozu na raspolaganju vakcine četiri proizvođača, "Fajzer-Biontek", "Sputnjik V", "Sinofarm" i "Moderna".

Punkt za imunizaciju u Novoj opštini radi od ponedeljka do petka od 8 do 20 časova, a u subotu i nedelju od 8 do 14 časova. Oni koji žele da prime prvu dozu, na punkt za imunizaciju mogu da dođu bez prethodnog zakazivanja i poziva "eUprave", dok oni koji treba da prime drugu, odnosno treću (buster) dozu, dobiće obaveštenje od "eUprave" o terminu vakcinacije. Kako smo ranije naveli, za prijem prve i treće doze za "Modernu" i "Sputnjik V" treba prijava na punktu. U zavisnosti od interesovanja zavisi i vreme čekanja.

Na vakcinaciju mogu da se odazovu svi punoletni državljani Srbije, bez obzira na prebivalište. Za maloletna lica za sada je odobrena jedino "Fajzer-Biontek" vakcina, a mogu da je prime deca od 12 i više godina, uz potvrdu pedijatra.

Stigla "Moderna", vakcina dostupna i u Novoj opštini

KOVID AMBULANTA RADI SVAKI DAN - Građani sa simptomima respiratorne infekcije treba da se jave u Kovid ambulantu (Harambašićeva 2), koja radi svakog dana u nedelji od 7 do 22 časa. Kontakt telefoni su 024/546-104, 065/91-85-577, 065/91-55-538, 065/91-85-578 i 065/91-85-602.

Dom zdravlja Subotica poziva sve koji žele da se vakcinišu da dođu na punkt u Novoj opštini i sa sobom ponesu lični dokument sa slikom, po mogućnosti popune i ponesu obrazac za saglasnost, kako bi se ubrzao proces evidentiranja u sistem. Ukoliko nisu u mogućnosti, obrazac će moći da popune i potpišu na samom punktu.

Po jutrošnjim informacijama iz Zavoda za javno zdravlje Subotica, u našem gradu trenutno je 2.049 aktivno obolelih od virusa kovid-19, a tokom prethodnog dana je registrovan 51 novi slučaj infekcije. U Kovid bloku subotičke bolnice trenutno se nalazi 139 pacijenata, njih 16 je na respiratoru.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 3567
Povezane teme

vakcinacija stanovništva subotica

vakcinisanje

vakcinacija

imunizacija

epidemija korona virusa

korona

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.