Komentara: 7
Pregleda: 697

Sto dana rada gradskog rukovodstva - rezultati i planovi

18.10.2024. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Juče se navršilo tačno sto dana od konstitutivne sednice Skupštine grada na kojoj je formirana aktuelna gradska vlast. Tim povodom, predsednik Skupštine grada Daniel Đivanović, i zamenica gradonačelnika Čila Goli, izvestili su, u sedištu (SVM) stranke, o radovima koji su tom periodu preduzeti, kao i planovima za ostatak mandata.
Sto dana rada gradskog rukovodstva - rezultati i planovi

Na konstitutivnoj sednici održanoj 10. jula formirana je aktuelna gradska vlast, a Skupština je od tada imala tri redovna zasedanja. Predsednik Skupštine, Daniel Đivanović, podestio je na tri sistema prioriteta SVM-a, kojih će se, kako kaže, držati i dalje. 

- To su očuvanje gradskog jezgra, graditeljskog identiteta Subotice, povratak Palića na turističku mapu Evrope i razvoj Palića, ali i proporcionalna razvoj svih mesnih zajednica. Na prvoj sednici razmatrali smo 38 tačaka, doneli odluku o zvanju Počasni građanin, i priznanjima Dr Ferenc Bodrogvari i Pro Urbe. Donete su odluke o Planu detaljne regulacije u vezi sa vikend naseljem na Paliću, kao i u vezi sa MZ "Centar 2". Prvi, kako je obećano, za razvoj Palića, drugi - za očuvanje gradskog jezgra - istakao je Đivanović. 

Nakon što su u avgustu dodeljene nagrade, a 1. septembra Svečanom sednicom proslavljen Dan grada, početkom septembra, odbornici su razmatrali novih 38 tačaka dnevnog reda. 

- Odbornici su doneli odluku o davanju saglasnosti na izveštaj o stepenu realizacije programa poslovanja za 2023. dvanaest javnih preduzeća i dva doo. Na osnovu finansijskog izveštaja, svih 14 preduzeća dobro posluje, odnosno ostvarilo je pozitivan poslovni rezultat. Očekuje se da prihod u budžetu od javnih preduzeća bude veći za 55 miliona dinara.

Sto dana rada gradskog rukovodstva - rezultati i planovi

Oktobar je bio mesec za rebalans budžeta, kada je budžet grada povećan ze 4.5 odsto, a Đivanović je istakao investicije u mesnim zajednicama, kao što su ulaganje u objekte mesnih zajednica, izgradnja objekta za odlaganje životinjskog otpada i izgradnju ambulante na Paliću, investiciju koja će koštati 106 miliona dinara.

 - Odlukom o izmenama i dopunama odluke o budžetu Grada Subotice za 2024. godinu uvećan je budžet grada za 4.5 odsto, odnosno za više od 480 miliona dinara. Razlog je usklađivanje budžeta sa stvarnim potrebama i promenjenim tržišnim uslovima. U cilju ostvarenja trećeg stuba naših političkih ciljeva, odnosno proporcionalnog razvoja mesnih zejdnica, rebalansom je za obnovu i modernizaciju objekata mesnih zajednica opredeljeno 24.4 milona dinara. U Čantaviru će decenijski problem rukovanja životinjskim otpadom i nus proizvodima biti rešen, do kraja 2025. biće izgrađen potpuno novi pogon za prikupljanje i preradu ovog tipa otpada. Pomenuo bih i izgradnju nove ambulante na Paliću, koja će biti završena do kraja 2025. godine. 

Zamenica gradonačelnika, Čila Goli, podsetila je da su oni našli na rukovodećim pozicijama zahvaljujući volji glasača, njih više od 13.700 koji su na prošlim izborima poklonili poverenje Savezu vojvođanskih Mađara.

 - Nismo uspeli da napravimo čudo u roku od 100 dana, ali smo hteli da izvestimo o tome šta smo uradili u tom periodu. Nastavićemo u narednom periodu metod rada koji su uspostavili gospodin Balint Pastor i gospodin Imre Kern. Oni su bili stava da je bitno da stavimo akcenat na velike projekte koji imaju efekat na ceo grad ili više mesnih zajednica, ali isto tako je bitno da se bavimo individualnim problemima građana. Ukoliko građani imaju problem vezan za komunalije, obrazovanje, socijalnu ili zdravstvenu zaštitu, naša vrata su uvek otvorena - rekla je Čila Goli, istakavši da je njena želja da slede ideologiju Karolja Biroa, iznetu u Rezoluciju 1912. godine - On naglašava da Gradska kuća treba da bude mesto gde kada uđe građanin, ne sme da se plaši, već da zna da ga iza vrata čeka dobronameran prijatelj.  

Sto dana rada gradskog rukovodstva - rezultati i planovi

Ona se osvrnula na saradnju sa kolaicionim partnerom, Srpskom naprednom strankom, sa kojom je u septembru potpisan koalicioni sporazum. 

 - U ovom koalicionom sporazumu navedeni su projekti koji su od značaja za naš grad - kružni tok kod Majšanskog mosta, proširenje Y kraka, izgradnja saobraćajnice između Čantavira i Oroma, između Bikova i Oroma, Čista Srbija u okviru koje se nadamo da ćemo imati 110 kilometara kanalizacione mreže širom grada, i dva prečistača - u Bajmoku i Čantaviru. Narodno pozorište je deo koalicionog sporazuma. Zgrada je dobila upotrebnu dozvolu, glavna i kamerna scena, a Koncertna dovorana, koju znamo kao Veliku salu, još nije gotova, dok su ove dve funkcionalne celine dobile upotrebnu dozvolu. Nastavljamo izgradnju te Koncertne dvorane. Narodno pozorište planira predstave u ovoj zgradi, nadamo se do kraja pozorišne sezone. 

Neki od ciljeva koji su definisani za naredni period jesu i poboljšanje kvaliteta vode u jezerima Palić I Ludaš, a jedan od ciljeva koji je već i realizovan je prva faza zatvaranja Aleksandrovačke bare. Definisana su i ulaganja u sport, a jedan od najznačajnijih je hala za hokej. 

 - Kada smo radili na rebalansu budžeta gledali smo da budemo racionalniji. Tu su nastavak projekta vodovodne mreže u Gornjem i Donjem Tavankutu, u Ljutovu, a isto tako, 150 milona za iduću godinu, za izgradnju vodovodne mreže u naseljima Zorka i Makova sedmica. Budžet je za narednu godinu fokusiran da nastavlja započete projkete. Kada je u pitanju Palić, završili smo Vodotoranj, lobiramo za sredstva za obnovu Bagojvara, sređivanje vikend naselja i izgradnju biciklističke staze oko četvrtog sektora jezera

Sto dana rada gradskog rukovodstva - rezultati i planovi

OSVRT NA VIŠEJEZIČNE TABLE ZA ŽELJEZNIČKOJ STANICI - Biće ispisane onako kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prvo na srpskom na ćirilici, zatim na mađarskom, i na kraju, na engleskom. Ne samo da je mađarska zajednica velika, već se i nalazimo na državnoj granici sa Mađarskom, pa je opravdano da bude ispisano na mađarskom. U pitanju su folije, pa neće biti skupa investicija da se ponovo štampa. Pokazali smo kao primer dobre prakse table koje se nalaze na Paliću, koje su već tako ispisane - zaključila je Čila Goli.

Što se tiče međunarodnih projekata sa partnerima iz Mađarske i Hrvatske, nastavlja se već započetim projektima - "Optibajk" sa Mađarskom, u okviru koga će Subotica dobiti 1.2 miliona dinara za projektne aktivnosti, odnosno sa Hrvatskom, u okviru koga Subotica ima budžet od 800 hiljada evra, a akcenat je stavljen na energetsku efikasnost. 

 - U budžetu za 2025. godinu najbitnije su dve stavke - da se nastavi ono što je započetno, moramo predvideti sredstva za investicije koje su započete, a druga stvar moramo da obezbedimo sredstva za nove projekte - istakla je zamenica gradonačelnika, istakavši šta vidi kao najveći problem u funkcionisanju grada - Moramo biti dosledni kada pravimo planove u kom ćemo pravcu razvijati naš grad, u kom ćemo pravcu graditi. Sa druge strane, ono što će nam biti zadatak i gde ćemo tražiti savez i na pokrajinskom i na državnom nivou - vidimo tendencije da neke javne usluge nisu baš tako bogate u prigradskim naseljima. Ako govorimo o tome da treba zadržati populaciju u selima, onda treba obezbediti sve uslove da bi se oni odlučili da žive u tim sredinama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 51 minut
Komentara: 7
Pregleda: 697
Povezane teme

svm

čila goli

danijel đivanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.