Komentara: 10
Pregleda: 4277

Struja „trese“ i bez poskupljenja

26.03.2013. u 22:52h
Izvor: SuMedija
Mali broj dužnika u Subotici do sada je odlučio da prihvati olakšice koje nude vlada i Elektroprivreda Srbije. Najverovatniji razlog je uslov da prethodno moraju da plate poslednja tri računa za struju. Rok za sklapanje ugovora o otplati ističe 30. marta
Struja „trese“ i bez poskupljenja

Dok većina građana sa zebnjom očekuje najavljeno poskupljenje struje od početka aprila, nadajući se da će bar još ovu zimu završiti sa starim cenama kilovata, ima dosta onih kojima i ovakvi računi, bez povećanja i tarifnih izmena sa proširenjem „crvene zone", zadaju glavobolje. Električna energija je, nema sumnje, trenutno najpovoljnija kada je reč o grejanju, ali i pored toga, kada stignu obračuni i treba da se plati, nastaju nevolje. Vlada republike Srbije i EPS zato su omogućili da se dužnicima iz 2012. godine otpišu kamate i ponudi da dug isplate na više rata. Ali, za neke i to ostaje samo mogućnost.

- Odluka predviđa da svi kupci koji nisu izmirili svoja dugovanja zaključno sa 28. februarom, sklope novi sporazum sa Elektroprivredom Srbije, budu oslobođeni kamata i račune izmire na otplatu. Uslov je da plate poslednja tri računa, znači za decembar, januar i februar, nakon čega stiču pravo da dođu na naš šalter i sačine ugovor za reprogram duga. Rok za to je 30. mart i do tada ovi računi treba da se isplate i sklopi sporazum - kaže Josip Antunović, rukovodilac Odeljenja prodaje u Elektrodistribuciji Subotica.

Subotičani spadaju u redovnije platiše električne energije, tako da se potraživanja odnose na svega osam odsto potrošača sa subotičkog konzuma, koji broji, sa još nekoliko susednih opština severne Bačke, oko 140.000 korisnika.

- Početkom marta poslali smo obaveštenja na adese oko 11.000 dužnika, i u njima su ispisani svi uslovi za otpis kamata i reprogram, iznos pojedinačnih dugovanja, koliko trenutno treba da plate i na koliko rata mogu da izmire ostatak duga. Za dugovanja do 10.000 dinara daje se rok od tri meseca, do 50.000 dinara šest meseci, a preko 100.000 dinara dvanaest meseci otplate. Za više od milion dinara predviđena su 24 meseca, ali, srećom, mi takvih „milionera" na našem području nemamo. Najviše Subotičana spada u onu prvu kategoriju do 10.000 dinara, odnosno stiče uslov za otplatu na tri meseca - kaže Josip Antunović.

I pored svega, do polovine ovog meseca ugovor je potpisalo svega oko stotinu Subotičana, dok većina, i pored primljenih obaveštenja, dolazi na šaltere elektrodistribucije da se raspita o uslovima. Reč je, najverovatnije, o onima koji ne mogu da ispune onaj prvi i osnovni, da plate poslednja tri računa, pogotovo ako su se grejali na struju. U Elektrodistribuciji Subotica smatraju da većina leka poslednji trenutak i da će gužve za sklapanje ugovora nastati pred kraj meseca.


Računice i želje

- Imali smo upravo razgovor sa jednom penzionerkom čiji dug za struju iznosi oko 34.000 dinara. Ona bi morala da za poslednja tri meseca plati 18.000 dinara, i u tom slučaju bi joj otpisali kamatu od 1.800 dinara, dok bi narednih šest meseci otplaćivala oko 1.500 dinara mesečno. Pogodnosti su veoma dobre, ali žena nam je pokazala da su njena mesečna primanja - oko 10.000 dinara! Takvih slučajeva je više - kaže Josip Antunović.


U rukama izvršitelja

Preko 50 odsto subotičkih potrošača redovno plaća račune za struju i stiče uslov na mesečni popust od 5 odsto, dok oni koji ne troše više od 350 kilovat-časova imaju još uvek (do kraja zimskog perioda), dodatni popust od još 15 odsto. Ali, pored intenzivnih obustava isporuke električne energije, dužnicima sada više ne prete sudske tužbe nego - privatni izvršitelji!

- Po novom Zakonu o izvršenju posle zaostatka od tri meseca u plaćanju bez obzira na visinu duga angažuje se privatni izvršitelj. Na dug do 30.000 dinara njegov izlazak staje još 8400 dinara, tako da apelujemo na potrošače da posle prve opomene pred tužbu dođu i podmire svoje obaveze, jer posle toga je to jako skupo - kaže Josip Antunović.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4277
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.