Komentara: 1
Pregleda: 3137

Studenti VTŠ napravili sajt za klub „Zvuci srca Subotica“

07.07.2024. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Za studente Više tehničke škole Milicu Nеdimović i Damjana Milisavljеvića i njihovu profesorku Vericu Bulović inkluzija nije samo reč, koja se neretko olako koristi. Oni su je pokazali na delu družeći se sa članovima kluba „Zvuci srca Subotica“ i napravivši sajt za ovaj jedinstveni centar u kome rade osobe sa invaliditetom.
Studenti VTŠ napravili sajt za klub „Zvuci srca Subotica“
Foto: Marko Mišćević

Za mlade akademce, sudente treće godine inžinjerskog menadžmenta, izrada sajta bila je više od obične stručne prakse, već su se upoznali sa socijalnim preduzetništvom i izazovima sa kojim se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom.

- Dolazim u klub „Zvuci srca“ i videla sam šta nedostaje da bi zajednica bila vidljivija, kako njihovi problemi tako i njihove veštine. Iako imaju smetnje u razvoju, mladi vrlo dobro barataju telefonima i informacionim tehnilogijama, i  tako se rodila ideja da napravimo model socijalnog preduzetništva – objašnjava profestorka Verica Bulović. – Inače, na težnje našeg fakulteta je da sva znanja koja studenti steknu budu primeljiva u praksi, tako da sam studentima predložila da u okviru prakse izrade sajt za ovo udruženje. Oni ne samo da su prihvatili, već su i kupili domen i izradili veb sajt sa jednostavnom funkcionalnošću ali koji sadrži sve ono što ovo udruženje radi i stvara. Ideju je podržao i direktor i kolegijum VTŠ, koja je donirala opremu.

Studenti VTŠ napravili sajt za klub „Zvuci srca Subotica“

Tako su svoje mesto na sajtu dobile i slike koje oni stvaraju a koje se nalaze na majicama, šoljama, cegerima... Kako je sajt povezan sa društvenim mrežama, njihova dela će moći mnogi da vide i da kupe, čime pomažu funkcionisanje kluba.

- Studenti su uživali u druženju sa članovima ovog udruženja i uverili se koliko talenata imaju osobe sa smetnjama u razvoju. Zaista sam ponosna na njih, kako na njihovo znanje, tako i za razumevanje i empatičnost koju su pokazali – dodaje Verica. – Deca sa smetnjama u razvoju poseduju mnog veština, naročito dobro barataju telefonima i informacionim tehnologijama, zbog toga nam je krajnji cilj da održimo radionicu u saranji sa IT firmama i da ovaj sistem bude samoodrživ.

Studenti VTŠ napravili sajt za klub „Zvuci srca Subotica“Udruženju „Zvuci srca Subotica“ ovaj gest itekako znači za sam rad i prezentaciju njihovih proizvoda, ali i kao pružena ruka podrške i znak da u ovoj borbi nisu sami.

- Zaista je bio sjajno družiti se sa Milicom i Damjanom, divnim mladim ljudima koji su svoje vreme posvetili nama, našim problemima, željama, snovima... Pokazali su kako inkluzija izgleda na delu i hvala im od srca – isitiče Suzana Skenderović, inicijator otvaranja kluba u kome sada radi šest osoba sa invaliditetom. – Sa druge strane, internet prezentacija nam je dragocena jer je na njoj sve ono što se nudi u klubu, tako da posetioci sajta mogu da naruče ono što im se sviđa po preporučenim cenama i tako daju svoj doprinos našem klubu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 3137
Povezane teme

suzana skenderović

klub zvuci srca

inkluzivni centar zvuci srca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.