Komentara: 2
Pregleda: 1687

"Stvorimo budućnost bez raka - sada je vreme za akciju!"

06.02.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
U Srbiji je 2021. godine od raka obolelo gotovo 42 hiljade ljudi, a iste godine je od raka umrlo gotovo 20 hiljada ljudi. Muškarci najviše oboljevaju od raka pluća, a žene od raka dojke. Kod 27% umrlih, rak se javio kao posledica upotrebe duvana i alkohola.
"Stvorimo budućnost bez raka  - sada je vreme za akciju!"

Drugi po redu uzročnik smrti u svetu, rak u našoj zemlji svake godine odnese veliki broj ljudi. 

 - Vodeći uzroci oboljevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su indentični vodećim uzrocima u većini razvijenih zemalja. Muškarci najčešće oboljevaju od raka pluća, raka debelog creva, raka prostate, raka mokraćne bešike i raka gušterače. Kod žena je maligni proces najčešće lokalizovan na dojci, plućima, debelom crevu, grliću materice i jajnicima - kaže Nada Kosić Bibić, Načelnica Centra za promociju zdravlja.

"Stvorimo budućnost bez raka  - sada je vreme za akciju!"Podaci za 2021. godinu pokazuju da je u Srbiji od raka pluća obolelo 4815 muškaraca и 2139 žena, а umrlo je 4608 ljudi. Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, a u 2021. godini je obolelo 4.447 žena dok je umrlo njih 1756.

 - Procenjuje se da 40 odsto malignih bolesti može biti sprečeno primenom intervencija zdravog životnog stila, kao što su prestanak pušenja, umerena upotreba alkohola, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, održavanje normalne telesne težine, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, kao i zaštita od infekcija koje se mogu razviti u rak. U Srbiji se sprovode nacionalni organizovani skrining programi u cilju ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog creva i raka grlića materice. Skrining raka dojke podrazumeva mamografski pregled žena uzrasta 50-69 godina jednom u dve godine. Skrining raka grlića materice uključuje PAPA-test svim ženama uzrasta 25-64 godine jednom u tri godine. Ciljna grupa za skrining raka debelog creva su osobe oba pola uzrasta 50-74 godine, a radi se FOB-test (otkrivanje minimalnog krvarenja u stolici) jednom u dve godine - objašnjava Kosić Bibić.

Procenjuje se da je 5 vodećih faktora rizika odgovorno za 1/3 svih malignih bolesti, a oni su povezani sa visokim indeksom telesne mase, niskim unosom povrća i voća, nedostatkom fizičke aktivnosti i upotrebom duvana i alkohola.

 - Rak je drugi po redu uzrok smrti širom sveta. Zajedno, možemo to promeniti. Dok živimo u vremenu zadivljujućeg napretka u prevenciji, dijagnostici i lečenju raka mnogj kojima je potrebna nega i lečenje danas nailaze na prepreke na svakom koraku. Polovina svetske populacije nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, a mnogima je uskraćena osnovna nega i lečenje. Podižući svest širom sveta, unapređujući obrazovanje i udružujući pojedinačne, nacionalne i regionalne akcije svi zajedno radimo na stvaranju sveta u kome su spaseni milioni ljudskih života od raka koji se može sprečiti, a pristup lečenju i nezi koji spasavaju život je jednak za sve, bez obzira na to ko si ili gde živiš - napominje Načelnica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 1687
Povezane teme

rak

oboleli od raka

svetski dan borbe protiv raka

nada kosić bibić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.