Komentara: 7
Pregleda: 2606

Subotica bez značajnog porasta korisnika socijalne pomoći

22.04.2021. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
Uprkos pandemiji virusa kovid-19, u Subotici nije došlo do značajnog porasta korisnika novčane socijalne pomoći. Bar tako pokazuju podaci Centra za socijalni rad, na čijoj evidenciji je u januaru ove godine 1.467 porodica primalo novčanu socijalnu pomoć, dok je u decembru 2020. godine ovu vrstu pomoći koristilo 1.439 porodica. Poređenja radi, u decembru 2019. godine novčanu socijalnu pomoć primala je 1.691 porodica u Subotici.
Subotica bez značajnog porasta korisnika socijalne pomoći

Kako objašnjavaju iz Centra za socijalni rad, broj porodica koje primaju novčanu socijalnu pomoć u Subotici ne pokazuje značajna odstupanja poslednjih godina, ali da on oscilira tokom godine, jer je uslovljen vremenskim trajanjem ovog prava.

- U zavisnosti od broja radno sposobnih članova porodice, razlikujemo novčanu socijalnu pomoć u neograničenom i ograničenom trajanju. U neograničenom trajanju novčanu socijalnu pomoć dobijaju porodice bez radno sposobnih članova, odnosno porodice u kojoj je većina članova nesposobna za rad, a preispitivanje ovog prava vrši se svake godine tokom maja. Pravo na novčanu socijalnu pomoć u ograničenom trajanju prestaje nakon 9 meseci - navode iz Centra za socijalni rad, dodajući da su u našem gradu najbrojniji korisnici socijalne pomoći u ograničenom trajanju.

Ipak, to što ove godine nije došlo do značajnog porasta broja korisnika, ne znači da veliki broj porodica nema poteškoća da od svojih primanja obezbedi egzistenciju, a jedan od razloga zbog kojih ne mogu da ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć i tako postanu vidljivi u evidenciji, jeste niz uslova koje moraju da ispune da bi postali korisnici.

- Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici koja svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izvora ostvaruje prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći utvrđenog Zakonom o socijalnoj zaštiti, a konkretni uslovi za ostvarivanje prava su predviđeni odredbama od člana 81 do člana 91 - navode iz Centra za socijalni rad, objašnjavajući da postoje opšti i posebni uslovi za ostvarivanje ovog prava. - Pripadajući iznos novčane socijalne pomoći za pojedinca, odnosno porodicu, takođe se utvrđuje navedenim zakonom. Naime, osnovica za utvrđivanje visine novčane socijalne pomoći usklađuje se sa indeksom potpošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, odnosno 1. aprila i 1. oktobra. Nominalne iznose novčane socijalne pomoći, zaokružene u dinarima, utvrđuje ministar nadležan za poslove socijalne zaštite, a iznos novčane socijalne pomoći određuje se prema skali, koja je za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini osnovice 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici je od visine osnovice 0,5 a za dete do 18 godina je od visine osnovice 0,3.

Subotica bez značajnog porasta korisnika socijalne pomoćiIz Centra socijalni rad dodaju da postoji i uvećana novčana socijalna pomoć, koja se utvrđuje tako što se pripadajući iznos novčane socijalne pomoći uvećava za 20 odsto, a pravo na nju imaju pojedinci koji su nesposobni za rad, odnosno porodice čiji su svi članovi nesposobni za rad i jednoroditeljske porodice, koje takođe moraju da ispune niz uslova propisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 2606
Povezane teme

centar za socijalni rad

socijalna pomoć

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.