Komentara: 20
Pregleda: 8207

Subotica četvrta u zemlji po prometu nekretnina

15.07.2020. u 17:20h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda Subotica zauzima četvrto mesto, iza Beograda, Novog Sada i Niša, prema prometu na tržištu nepokretnosti. U Subotici se poslednjih godina sve više grade nove zgrade. Investitori navode da se većina kvadrata rasproda još u „sivoj fazi“.
Subotica četvrta u zemlji po prometu nekretnina

Svedoci smo da je poslednjih nekoliko godina potražnja za nekretninama u Subotici znatno veća od ponude, novi stanovi se rasprodaju još u izgradnji, oni u starogradnji provedu kratko vreme u oglasima, a teže se prodaju jedino kuće, koje su i najjeftinije. Takođe, prava umetnost je i iznajmiti stan, naročito manje kvadrature na Prozivci i u centru grada.

- U Subotici se poslednjih godina i sve više grade nove zgrade. Investitori navode da se većina kvadrata rasproda još u „sivoj fazi“. Prosečna cena stanova u novogradnji u Subotici, prema podacima sajta za nekretnine 4zida.rs, je 918 evra/m2 – kaže Jasmina Gavrilov Dražić, PR sajta 4zida.rs. - Novoizgrađeni stanovi dodatno su podigli cenu stanovima u starogradnji i uticali na veći promet nekretnina u gradu.

Subotica četvrta u zemlji po prometu nekretninaSubotica četvrta u zemlji po prometu nekretninaPrema podacima 4zida.rs, prosečna cena oglašenih stanova u starogradnji je 714 evra/m2. Kod starogradnje, najniže cene imaju oglašeni stanovi u Kertvarošu (690 evra/m2), zatim oni na Radijalcu (709 evra/m2) i stanovi u Centru 2 (741 evro/m2). Cenu koja premašuje 750 evra/m2 imaju stanovi na Prozivci (756 evra/m2) u Centru 1 (758 evra/m2) i u Centru 3 (824 evra/m2), zbog čega su ovo naselja sa najvišom cenom stanova.

- Kada govorimo o kućama vidimo da su one značajno jeftinije nego stanovi. Prosečna cena kuća u Subotici iznosi 402 evro/m2. Najvišu cenu imaju kuće na Radijalcu (525 evra/m2), u Centru 1 (504 evra/m2), Kertvarošu (497 evra/m2) i u Teslinom naselju (493 evra/m2). Za svoj novac najviše ćete dobiti ako gledate kuće u Makovoj sedmici, gde je kvadrat 347 evra, zatim u Novom selu gde je kvadrat 338 evra i u naselju Zorka gde se kvadrat kuće prosečno prodaje čak ispod 300 evra, tačnije 285 evra. I dok se cene kuća u gradu prosečno kreću oko 400 evra/m2, za kuće na Paliću traži se u proseku 100 evra više po kvadratu – dodaje naša sagovornica.

Subotica četvrta u zemlji po prometu nekretninaZanimljivo je da je u drugom kvartalu godine, koje je sada obeležilo vanredno stanje, došlo promena cena kuća i stanova u starogradnji.

- Ako posmatramo nekretnine u Subotici u drugom kvartalu, vidimo da je, kod oglasa kod kojih je došlo do promene u ceni, prodaja stanova pojeftinila za 2,5%, a prodaja kuća za 1%. Od oglasa u Subotici koji su promenili cenu najveća promena se desila kod iznajmljivanja stanova, gde je cena spuštena za 5%. Ipak, treba napomenuti da se ovde radi o malom broju oglasa, te da ne bismo mogli govoriti o nekom trendu na tržištu nekretnina u Subotici – ističe Jasmina Gavrilov Dražić.
Posebna jagma tokom vanrednog stanja bila je za vikendicama, naročito na Paliću, Kelebiji i Velikom Radanovcu. Njihova prodaja se udvostručila.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 8207
Povezane teme

nekretnine

cene nekretnina Subotica

4zida.rs

tržište nekretnina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.