Komentara: 9
Pregleda: 6970

Subotica dobija privatnu nezavisnu biblioteku

02.06.2021. u 11:38h
Izvor: Subotica.com
Iz ljubavi prema bibliotekarskom poslu i knjigama, naš sugrađanin Andrej Kunkin odlučio je da dedovinu pretoči u privatnu nezavisnu biblioteku, koja će biti smeštena na adresi Petra Popovića Age 103. Prostor koji može da ugosti i do 10.000 knjiga, istovremeno će biti sedište ekološkog društva, kao i mesto za održavanje promocija knjiga, izložbi i radionica.
Subotica dobija privatnu nezavisnu biblioteku

Na ideju da otvori privatnu nezavisnu biblioteku, dugogodišnji bibliotekar Andrej Kunkin došao je u želji da čitalačnoj publici nadomesti ono što nedostaje u postojećim kućama knjiga, a to su brzina i efikasnost. Kako objašnjava, mnoge biblioteke se bore s nedostatkom stručne literature koja je skupa, ali i knjiga koje pokrivaju atraktivne teme današnjice, poput ekologije, zdravih stilova života, bašte, kao i pisanja projekata i priključenja Evropskoj uniji.

- U Gradskoj biblioteci sam 18 godina, to je divan posao koji obožavam i koji ću nastaviti da radim, ali sam takođe uvideo i šta nedostaje. Moja ideja je da takve knjige, kojih nemamo ili ne možemo da pokrijemo u Gradskoj biblioteci, da akcenat bude na njima i upravo iz ovog razloga, ova biblioteka joj neće biti konkurencija. Takođe, želja nam je i da budemo brzi. Ako neko dobije Pulicerovu, Nobelovu, Ninovu ili bilo koju drugu nagradu, cilj je da te knjige imamo već sutradan, u najmanje dva primerka, kako bismo odmah mogli da izađemo u susret čitaocima - predočava Kunkin, dodajući da će okosnicu rada biblioteke činiti donacije i volonteri. - Članarina će biti besplatna, uz mogućnost da svako donira onoliko koliko misli da ovako nešto vredi. To može da bude i simboličnih 20 dinara, a od tog novca ulagaćemo u fond i razvoj biblioteke. Poznajem zaista mnogo mladih ljudi koji žele da budu korisni zajednici i koji bi da volontiraju bilo gde, u muzeju, pozorištu, galeriji, biblioteci, ali iz meni nepoznatih razloga, direktori institucija nerado primaju volontere. Zato će oni ovde biti ključni, jer će raditi sa čitaocima, edukovaće ih o kulturi vraćanja knjiga, a takođe će na biciklu raznositi knjige na kućne adrese, do bolnice i Gerontološkog centra za naše bake i deke.

Subotica dobija privatnu nezavisnu biblioteku

CENTAR POZITIVNE ENERGIJE - Biblioteka će funkcionisati u okviru Centra pozitivne energije, te će ovaj prostor istovremeno biti sedište ekološkog društva. Zbog toga će letnja bašta biti uređena od isključivo prirodnih materijala, a plan je i da se u narednom periodu napravi ekološki rasadnik iz kojeg će se deliti besplatne sadnice građanima.

Da bi počela da radi, biblioteci su potrebne knjige, a zamisao našeg sagovornika je da do njih dođe putem donacija. U tom cilju već je kontaktirao brojne izdavače, od kojih se među prvima odazvao "Prometej" iz Novog Sada, a cilkularni imejl s molbom poslao je i na adrese štamparija, ambasada, kulturnih centara i drugih institucija koje mogu da doniraju kvalitetno štivo.

- Svako od njih ima u zalihama nešto od neprodatih knjiga, a ova ideja je dobra i za njih, jer na ovaj način mogu da dobiju reklamu na našem sajtu i Fejsbuk stranici. "Prometej" koji se prvi odazvao, ima sjajna izdanja iz lingvistike, i odmah smo stavili i link ka njihovom sajtu - objašnjava Kunkin, ističući da knjige mogu da doniraju i građani. - Mnogi su mi se već javili iz Bikova i Gabrića da mogu da doniraju knjige na srpskom i mađarskom jeziku. Javili su mi se i ljudi iz Hrvatske, a jedna žena iz Londona mi je ponudila najnovije knjige iz oblasti ekologije, samo treba da vidi kako da ih pošalje. Tako da, za sada ima zainteresovanih građana, i već imam nekoliko adresa koje treba da obiđem i preuzmem knjige.

Subotica dobija privatnu nezavisnu bibliotekuUz police popunjene knjigama, predviđeno je da biblioteka sadrži i kutak za prelistavanje novina, letnju baštu koja će služiti kao čitaonica na otvorenom, ali i mesto gde će moći da se održavaju promocije knjiga, izložbe, radionice i druženja. Jedan takav događaj biće upriličen u subotu, 5. juna, kada će biti predstavljen roman Roberta Tilija "Kapošvarski đubretar" u 17 časova, a kako se tog dana obeležava i Svetski dan zaštite životne sredine, predviđene su i ekološke radionice za decu i izložba umetnika.

- Svi građani koji žele da pomognu otvaranje biblioteke, mogu to da urade upravo u subotu, tako što će doći i donirati knjige koje su im višak ili im iz nekog razloga više nisu potrebne. To je ono što nam je trenutno najpotrebnije da bi biblioteka počela s radom - poručuje Kunkin. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 6970
Povezane teme

biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.