Komentara: 11
Pregleda: 9679

Subotica dobija Regionalni inovacioni startap centar

13.09.2018. u 14:35h
Izvor: Subotica.com
Do kraja godine Subotica bi trebalo da dobije Regionalni inovacioni startap centar, budući da je u ponedeljak potpisan ugovor o dodeli nešto više od 40 miliona dinara za realizaciju ovog zajedničkog projekta Grada Subotice i Ekonomskog fakulteta.
Subotica dobija Regionalni inovacioni startap centar

Regionalni inovacioni startap centar, koji ima za cilj unapređenje inovacionog i preduzetničkog potencijala u Severnobačkom okrugu, biće smešten u bivšoj zgradi Instituta, odnosno sadašnjoj poslovnoj zgradi Ekonomskog fakulteta u Subotici. Prema rečima dr Aleksandra Grubora, dekana ove visokoškolske ustanove, projektom su predviđene tri faze, od čega prva podrazumeva prenamenu i adaptaciju oko 800 kvadrata prostora, tačnije prizemlja i prvog sprata zgrade.

Na prizemlju ćemo imati salu za sastanke, veliku konferencijsku salu, zatim takozvani "open space" i kafeteriju za druženje studenata i preduzetnika. Na prvom spratu je predviđeno šest kabineta za buduće preduzetničke timove, jer će svaki kabinet biti opremljen za po četvoro ljudi. Pored toga, predviđena su dva coworking prostora u kojima će moći da posluje 22 frilensera i još jedna sala za sastanke u kojoj će preduzetnici moći da ugoste svoje poslovne partnere. Projektom je predviđena i jedna manja sala za obuke, namenjena za edukaciju studentata i prezentaciju uspešnih preduzetnika iz našeg grada i okruženja, te dve skajp govornice za komunikaciju putem skajpa - objasnio je dr Grubor.

Subotica dobija Regionalni inovacioni startap centar

Naredna dve faze podrazumevaju opremanje prostorija savremenom opremom, a potom operativno funkcionisanje centra i realizaciju svih aktivnosti koje su predviđene za prvu godinu poslovanja. Kako naš sagovornik ističe, Regionalni inovacioni startap centar biće namenjenin svim studentima i mladim preduzetnicima koji su orijentisani na poslovne poduhvate prvenstveno naslonjene na informacione tehnologije.

- Iskustvo nam govori da su inženjeri u IT sektoru odlični, ali da im fali biznis logika, te tako imamo gomilu primera da IT inženjeri u svojim timovima angažuju studente Ekonomskog fakulteta koji su završili marketing, menadžment ili finansije. Iz ovog razloga, centar neće biti namenjen samo studentima Ekonomskog fakulteta, već i studentima Visoke tehničke škole, Građevinskog fakulteta i svim mladim preduzetnicima, za koje se nadamo da će se upravo ovde umrežiti i stvoriti multidisciplinarne timove, tako da sinergijom znanja i iskustva razviju dobar poslovni poduhvat - istakao je dr Grubor.

Subotica dobija Regionalni inovacioni startap centar

Subotica dobija Regionalni inovacioni startap centar

Prilikom razvijanja prvih poslovnih poduhvata, studentima i mladim preduzetnicima na raspolaganju će biti profesori, nastavnici i konsultanti koji iza sebe već imaju određeno preduzetničko iskustvo, kako bi im što bolje pomogli u predinkubacionom periodu poduhvata.

- Mentori mogu da budu samo oni koji su prošli kroz period inkubacije preduzeća koje je pokrenulo poslovni poduhvat i prošlo tri godine najranjivijeg dela upravljanja poslovanjem. Osim mentora, na raspolaganju će im biti konsultanti i preduzetnici iz Subotice, Novog Sada, Beograda, ali i iz zemalja okruženja. Suština je da se spreči odliv poslovnih poduhvata iz našeg grada ka drugim centrima. Ako gledamo našu državu, to je prevashodno Novi Sad, a ako posmatramo druge države onda su to Mađarska i Hrvatska. Naš cilj je da ovde stvorimo uslove, da im damo podršku u predinkubacionom periodu, prilikom generisanja i evaluacije ideje, te razvoja poduhvata - poručio je dekan Ekonomskog fakulteta.

Subotica dobija Regionalni inovacioni startap centar

Nakon potpisivanja ugovora, koji su u ponedeljak u Vladi Srbije potpisali ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, pomoćnica gradonačelnika Subotice Zagorka Panić i dekan Ekonomskog fakulteta dr Aleksandar Grubor, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj ima rok od osam dana da izvrši transfer sredstava, nakon čega bi u što kraćem roku trebalo da bude raspisana javna nabavka. Sve tri faze projekta trebalo bi da budu realizovane do kraja godine, kada će Subotica dobiti Regionalni inovacioni startap centar.

Izvor: Subotica.com
Projekat "Regionalni inovacioni centar" Projekat "Regionalni inovacioni centar" Projekat "Regionalni inovacioni centar" Projekat "Regionalni inovacioni centar" Projekat "Regionalni inovacioni centar" Projekat "Regionalni inovacioni centar" Projekat "Regionalni inovacioni centar" Projekat "Regionalni inovacioni centar"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 9679

Povezane vesti

Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

Grad Subotica

Aleksandar Grubor

regionalni inovacioni startap centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.