Komentara: 0
Pregleda: 1779

Subotica grad festivala? Subotički kodovi u kulturi

26.10.2010. u 17:25h
<p>Subotica je multikulturalna, multietnička i multikonfesionalna sredina i njen identitet ima sadržaje interkulturalnosti te nije potrebno ni poželjno opona&scaron;ati centralne kulturne modele i administrativno birokratska re&scaron;enja.</p>
Subotica grad festivala? Subotički kodovi u kulturi

Kultura je način života: obuhvata sve aktivnosti od stanovanja, preko načina ishrane, radnog procesa, duhovnog života itd. Kultura je smisleno ljudsko življenje koje se bitno razlikuje od pukog životarenja. Ne može se biti kulturan u jednoj oblasti ljudskog delovanja, aktivnosti a nekulturan u drugoj. Šta smo mi kulturi i šta je ona nama? Šta je to što određuje da li smo kulturni ili pak nekulturni? Reč, pojam toliko znan koliko i neznan. Ono što se najčešće misli pod kulturom su literature, umetnost pa i nauka, zašto ne i obrazovanje. Ali se pri tome zaboravlja da su to samo dokumenti kulture, dokumenti duhovnog i materijalnog blagostanja..Kultura jeste to ali i nešto više od toga.

Kultura je podjednako na delu u staničnim čekaonicama i koncertnim dvoranama, na stadionima kao i u galeriji, u kafani i u pozorištu.

Kao paradigma za prepoznavanje kulture i kultura, a pre svega kao paradigma za umetničke i društvene orijentacije festivalski format se pokazuje kao najpogodniji. Koliko subotički festivalski format promoviše proaktivnost i potrebe razvojnosti, interventnosti i kritičnosti ? Kakav ili kakvi festivali su potrebni da bi ih promovisali, nagrađivali i praktikovali kao segment kulturne politike.

Kritička analiza kulturnog života grada, uz promišljanje utopijskih kapaciteta stvarnog i mogućeg, osnov su za unapređenje kulturnog života u gradu. Glavni cilj Subotice nije samo privredni rast i razvoj nego pre i iznad svega KULTURNI RAZVOJ koji obuhvata umetnost, nauku i obrazovanje. To je format za razgovor na tribini Subotička Agora na temu: Subotica grad festivala? Subotički kodovi u kulturi, u subotu, 30. oktobra 2010. godine na Otvorenom univerzitetu, u 10 časova u sali 213/I.


Uvodna izlaganja:
Marija Šimoković, književnik
Branislav Filipović, direktor FOKUS Fondacija
Viktorija Šimon Vuletić, v.d. direktorka Art Bioskopa ,,Aleksandar Lifka''

Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1779
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.