Komentara: 5
Pregleda: 3272

Subotica-grad hranitelja

11.11.2015. u 14:14h
Izvor: RTV Yueco
Subotica je jedan od gradova sa najrazvijenijom uslugom porodičnog smeštaja u našoj zemlji, što potvrđuje više od 1000 dece koja su za poslednjih 50 godina bila smeštena u hraniteljskim porodicama.
Subotica-grad hranitelja

Prema podacima Centra za socijalni rad, trenutno je 205 dece smešteno u hraniteljskim porodicama, koje za ovu socijalnu uslugu dobijaju novčanu naknadu iz budžeta. Takođe, 33 dece bez roditeljskog staranja nalazi se na smeštaju u srodničkim hraniteljskim porodicama.

Hraniteljstvo, kao usluga smeštaja dece bez roditeljskog staranja je jedna od najstarijih socijalnih usluga subotičkog Centra za socijalni rad. Centar za socijlni rad u našem gradu osnovan je 1963. godine, a začeci ove usluge koja je podrazumevala smeštaj dece bez roditelja u porodicama članova organizacije Crveni krst javljaju se već godinu dana kasnije. U našem gradu trenutno ima 137 hraniteljskih porodica.

Subotica-grad hranitelja

Hraniteljstvo je za razliku od usvajanja privremeni ugovorni odnos, iz koga nastaju određena prava i obaveze, kako za hranitelja, tako i hranjenika.

Iako bi krajni cilj trebalo da bude povratak u primarnu porodicu, malo je one dece, koja se i vrate u roditeljski dom. U hraniteljskim porodicama, deca često ostaju do osamostaljivanja, koje najduže može biti do 26. godine, ukoliko je dete na redovnom školovanju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3272
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.