Komentara: 9
Pregleda: 1542

Subotica je dobar domaćin, manifestacioni turizam sve više preuzima primat

13.08.2024. u 08:28h
Izvor: Subotica.com
Po zvaničnim podacima, broj dolazaka u prvoj polovini godine iznosi čak 81 hiljadu što Suboticu sa Palićem svrstava u jednu od najatraktivnijih destinacija u zemlji koja je čest izbor ne samo domaćih, već i stranih gostiju. Pored secesijske arhitekture, u Suboticu turisti hrle i zbog bogate vinske i gastro ponude, a naš grad prepoznat je i kao idelna detinacija za kongresni i manifestacioni turizam koji, čini se, poslednjih godina preuzima primat.
Subotica je dobar domaćin, manifestacioni turizam sve više preuzima primat

U prvih šest meseci tekuće godine zabeleženo je gotovo 185 hiljada noćenja. Svega četvrtina gostiju je boravila u hotelima, odnosno najveći broj turista se odlučio za noćenje u drugim smeštajnim objektima poput apartmana, vila, hostela, seoskih turističkih domaćinstava i drugo.

- Za noćenje u Subotici su tradicionalno najviše zainteresovani turisti iz inostranstva, dok na Paliću mir pronalaze pretežno domaći gosti iz većih gradova poput Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, ali i gosti iz bliskog regiona - počinje priču direktorka Turističke organizacije Subotice, Božidarka Golubović - Domaći gosti čine udeo od 55 odsto ostvarenih noćenja, a kada govorimo o stranim turistima najviše ih dolazi iz susedne Mađarske. Međutim, ne smemo zanemariti ni broj turista iz Nemačke, Rusije, Turske, a sve više imamo poseta iz Poljske, Austrije, Rumunije, Češke, Italije, Španije, Francuske, kao i Kine. Turisti iz Kine su veoma zainteresovani za obilaske našeg grada, najviše im se dopada arhitektura. Secesijski stil je nešto sa čime se oduševljavaju. 

Subotica je dobar domaćin, manifestacioni turizam sve više preuzima primat

Božidarka Golubović (arhiva)

Prosečan boravak turista u našem gradu je tri dana, dalje navode iz Turističke organizacije Subotice.

-  Dakle, u pitanju su kraći odmori, a mi ćemo se truditi da što duže zadržimo turiste. Mislimo da je to moguće obogaćivanjem turističke ponude, uvezivanjem sa našim atraktivnim lokacijama, a tu pre svega mislim na Palić, novootvoreni akva-park, Zoo vrt koji će zahvaljujući učešću u velikom evropskom projektu imati nekih novina. Mi smo takođe partneri na tom projektu i pred nama je bio zadatak da osmislimo novi turistički proizvod, a to će biti porodični turizam. Čitav projekat će se bazirati na decu i porodice i tu vidimo veliku šansu da naš grad predstavimo i kao destinaciju idealnu za porodične odmore - najavljuje Golubović.

Subotica je dobar domaćin, manifestacioni turizam sve više preuzima primat

Salaš vinarije Zvonko Bogdan

Subotica je dobar domaćin, manifestacioni turizam sve više preuzima primat

Anica Dobra na Festivalu evropskog filma Palić 2024 (foto: Damir Vujković)

Osim po arhitektonskim biserima, kvalitetnim vinima sa peska, odličnoj rakiji i domaćim gastronomskim specijalitetima, naš grad iz godine u godinu je sve poznatiji i po brojnim festivalima sa kvalitetnim i raznolikim sadržajem zahvaljujući čemu manifestacioni turizam polako, ali sigurno preuzima primat.

Manifestacije koje privlače najveći broj posetilaca ne samo iz drugih gradova, već i iz regiona su definitivno Prvomajski uranak i Festival evropskog filma Palić koji ima sjajan program i zbog kog se turisti odlučuju da ostanu koji dan duže. Tu su neizostavni Interetno festival, Dužijanca i Zavičajni dani, kao i nadolazeći Dan grada koji će i ove godine imati bogat kulturno-umetnički, zabavni, kao i sportski program. Turisti nas već zovu i raspituju se oko učešća na Subotičkom polumaratonu, a interesovanje iskazuju i za ovogodišnji kulturni i zabavni program u okviru proslave Dana grada. Kada su u pitanju manifestacije koje privlače turiste, svakako ne smemo zaboraviti ni Berbanske dane, Winterfest, Summer3p, Festival mlade rakije... Manifestacioni turizam sve više preuzima primat, naročito u ovim letnjim mesecima koji obiluju manifestacijama i festivalima - dodaje sagovornica - Subotica je poznata kao dobar domaćin i mislim da se to vidi i po broju turista koji sve više dolaze i u organizovanim grupama.

Subotica je dobar domaćin, manifestacioni turizam sve više preuzima primat

Savremena galerija Subotica

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 22 časova i 7 minuta
Komentara: 9
Pregleda: 1542
Povezane teme

Turizam Subotica

turizam palić

turistička organizacija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.