Komentara: 3
Pregleda: 7499

Subotica je grad golubara

03.12.2013. u 15:18h
Izvor: RTV City
Subotica je nadaleko poznati grad, bar kada je reč o golubarstvu. Sa 100 golubara, koliko ih broji Sekcija ptičara pri gradskom Udruženju odgajivača sitnih životinja, svrstava se među mesta sa najvećim brojem odgajivača ove vrste ptica. 30. Međunarodna izložba sitnih životivotinja koja je proteklog vikenda u Hali sportova okupila veliki broj učesnika iz nekoliko zemalja sveta, još jednom je dokazala da golubarstvo prerasta okvire hobija, i predstavlja strast u kojoj odgajivači zaista uživaju.
Subotica je grad golubara

Subotičko Udruženje odgajivača sitnih životinja osnovano je 1961. godine, i u početku, članovi udruženja su bili pretežno golubari. Subotičani su oduvek u svojim domovima čuvali i gajili razne vrste ptica, s toga ne čudi što Subotica nosi epitet ptičarskog grada. Izložba sitnih životinja koja je održana proteklog vikenda u Hali sportova, dokazala je da se Subotičani u velikom broju bave golubarstvom.

Golub se prvi put pominjao u Vavilonu pre 4.000 godina. Tada su vladari donosili golubove na vrhove građevina, i tamo ih nastanjivali i puštali da lete u visine. Poznati golubari su bili ili još uvek jesu bivša engleska premijerka Margaret Tačer, naš košarkaški trener Dušan Ivković, holivudski glumac Klint Istvud, pevač Predrag Živković Tozovac, glumac Marlon Brando, muzičar Elvis Prisli, turski sultan Sulejman Veličanstveni, i mnogi drugi. U Subotici se najčešće gaje golubovi pismonoše, subotički kružni letači, budimpeštanski i srpski visokoletači, kao i ukrasni golubovi.

Vlado Nimčević, bavi se golubarstvom od svoje 15. godine, i kaže da je to u njegovoj porodici tradicija. Ističe da je preko golubova upoznao veliki broj ljudi i golubarstvo smatra jednim od najlepših hobija.

Auto pijaca kod Buvljaka, u golupčarskim krugovima poznatija i kao golupčija pijaca, i dan danas je popularno mesto gde se subotički golubari okupljaju, i to tradicionalno nedeljom. A kada golubara pitate šta vidi u gajenju golubova, odgovoriće vam: „To nije hobi, to nije ni strast, to je više od strasti…”

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7499
Povezane teme

golubari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.