Komentara: 20
Pregleda: 2820

Subotica kandidat za „Evropski grad sporta“

19.05.2023. u 14:19h
Izvor: Subotica.com
Subotica kandidat za „Evropski grad sporta“
Foto: Grad Subotica / Igor Predojević

Jedan o epiteta koji krase Suboticu je da je „grad sporta“ a uskoro bi mogla biti i Evropski grad sporta. Kandidatura za ovo prestižno zvanje danas je podneta zvanično Evropskoj asocijaciji prestonica i gradova sporta (ACES Europe), koja će u narednih nekoliko nedelja odlučiti da li će subotički sportisti u decembru uneti i srpsku trobojku u Evropski parlament u Briselu.

- Sportisti su najbolji ambasadori našeg grada i promociju kakvu može uradi jedan sportista, ne može da zameni deset političara. Subotica je moderan grad, evropskog šarma i bogate tradicije i različitosti, kojom se uvek ponosimo. Volimo da kažemo da nosi epitet „grad sporta“ a to možemo da ističemo s pravom jer su subotički sportisti prisutni na svim velikim takmičenjima i osvajaju veliki broj medalja. Iza ovih lepih reči krije se bogaza tradicija, predani rad generacija sportskih radnika koji su iznjedrili veliki broj evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona – ističe gradonačelnik Stevan Bakić. – Naš čuveni Lajoš Vermeš je govorio da sport mora da bude deo svakodnevnice svakog čoveka, a u Subotici to zaista jeste. U protekla tri dana komisija je obišla naše sportske klubove i radnike, kao i naše mališane. Srazmerno veličini, Subotica ima veliki broj aktivnih sportista i rekreativaca, kao i dece koja se bave sportom. Lokalna samouprava će i u budućnosti nastaviti da ulaže u sportsku infrastrukturu, sportske klubove kako bi smo što više mladih uključili u čarobni svet sporta.

Subotica kandidat za „Evropski grad sporta“

Po rečima Đan Frančeska Lupatelia, predsednika ACES Europe, prilikom obilaska Subotice komisija se uverila koliku vrednost ima sport u našem gradu.

- Grad je fantastičan u svakom smislu te reči, ima uslove za bavljenje mnogim sportovima, među kojima su i sport na vodi, odnosno jezeru. Biti Evropski grad sporta znači da od 1. januara pa do kraja godine treba da se gradi slika sporta, da se njime bavi svih 365 dana – kaže Lupateli. – Sport nije bitan samo za šampione, ono što nas zanima je da se njime bavi u svrhu zdravog života. Kažu da jedan uložen evro u sport, vraća se kao sedam evra ušteđenih za zdravstvene troškove. Sve investicije koje se ulože u organizaciju sportskih događaja tokom godine, donele bi i veliki prihod u turizmu.

Subotica kandidat za „Evropski grad sporta“Do sada je više od 3.500 gradova ponelo ovo zvanje, koje se dodeljuje u kategoriji manjih (do 22.000 stanovnika) i većih gradova (do pola miliona stanovnika), grupe gradova i regija.

- Za titulu „Evropski grad sporta“ sada ima oko 30 kandidata. Sport ocenjujemo kroz nekoliko elemenata, kao što su kultura, socijalna inkluzija, obrazovanje... Naša ideja je da u sportu ne učestvuju samo sportisti, nego svi građani – objašnjava Hugo Alonso, generalni sekretar. - Kandidati daju odgovore na 12 kriterijuma za kvalifikaciju, kao što su planiranje aktivnosti, funkcionisanje klubova, investicije...

Subotica kandidat za „Evropski grad sporta“Napravili smo neku finalnu evaluaciju, a konačnu odluku donećemo za nekoliko nedelja. Zvanični smo partner Uneska i zajedno radimo na poboljšanju uslova u sportu. Oni koji nose ovo zvanje postaju deo velike ekipe, mreže gradova i imaju priliku da dobiju sredstva za unapređenje sporta.

ACES Europe je neprofitna organizacija sa sedištem u Briselu, ozvaničena za dodelu ovog zvanja od strane Evropskog parlamenta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 2820
Povezane teme

grad sportova

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.