Komentara: 36
Pregleda: 7097
Foto

Subotica obeležava Spasovdan

02.06.2022. u 14:51h
Izvor: Subotica.com
Liturgijom i svečanom litijom kroz grad danas je obeležen Spasovdan, slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg i slava Grada Subotice.
Subotica obeležava Spasovdan

Kako običaji nalažu, posle litijskog ophoda oko hrama, blagoslovljeno je žito, koje je potom podeljeno brojnim vernicima. Subotičani, predvođeni sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, gradonačelnikom Stevanom Bakićem i gradskim funkcionerima, prošli su centralnim gradskim ulicama - od hrama do Gradske kuće, zatim korzoom do zgrade "Jadran" pa ulicom Đure Đakovića nazad do hrama.

- Nažalost, ljudi retko da su sposobni, zbog svoje pozicije, stanja svoje svesti, da poime značaj ovog praznika, koga crkva blagovesti proslavljajući zapravo pobedu života nad smrću, smisla nad besmislom, radosti nad tugom... Svi smo svesni da smo bića prolazna, poprilično konačna, imamo svoj kraj i on je za nas neprihvatljiv jer nismo bića za propast – poručio je otac Dragan Stokin. – Mi Hrišćani verujemo da Bog nije  stvorio svet za propast, već za večnu radost i jedinstvo sa njim. Mi se živeći  ovde pretačemo iz onog što je privremeno u ono što je večno. Na Spasovdan se desilo ono što je na najveću utehu nama. Ne samo da je Hristos pobedio smrt,  nego je i tu prirodu našu vazneo na nebesa, učinivši time ljudsku prirodu takvom da percipira radost ljudskog postojanja. Vaznesenje je naš fokus, i ono što je propadljivo učinio je neprolaznim.

Subotica obeležava SpasovdanSubotica obeležava Spasovdan

Od 17 časova biće održano Večernje bogosluženje uz rezanje slavskog kolača i blagoslov žita. Sat vremena kasnije, u porti Hrama, biće upriličen koncert etno muzike na kom će nastupiti učenici Odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole, Jana Stevanović i grupa "Iskon".

Obeležavanju Spasovdana prethodile su „Spasovdanske svečanosti“ Prvog dana "Spasovdanskih svečanosti" u sali Crkvene opštine održana je duhovna tribina "Spasovdan-događaj spasenja", na kojoj je besedio protojerej stavrofor Jovan Milanović, rektor karlovačke Bogoslovije. U Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg upriličeno je veče duhovne i horske muzike.

Izvor: Subotica.com
Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad Spasovdan - litija kroz grad
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 36
Pregleda: 7097
Povezane teme

dragan stokin

spasovdan

spasovdanske svečanosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.