Komentara: 1
Pregleda: 1241

Subotica primer za pošumljavanje

13.12.2010. u 15:00h
Izvor: RTV Yueco
Subotica primer za pošumljavanje

Subotica je grad koji je obezbedio najviše zemljišta u akciji pošumljavanja na seminaru i može poslužiti svima za primer, zaključeno je na seminaru "Izveštavanja o životnoj sredini" koji je održan za vikend u Novom Sadu. Organizator seminara je Udruženja eko novinara "Eko vest", a trening za novinare je održan je na temu podizanja ekološke svesti novinara o odgovornosti uticaja na javnost, kao i pomoć novinarima da steknu veštine neophodne za izveštavanje o ovoj oblasti.

Seminar je realizovan u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Novinarka naše kuće održala je prezentaciju o značaju medija kada u pitanju izveštavanje o životnoj sredini i našim akcijama.

U Vojvodini na površini od 140.379 hektara proizvede se preko 600.000 kubnih metara drveta.Pošumljenost Vojvodine iznosi nešto više od 6 osto s tim da se planira da se poveća na 12 odsto osnivanjem preko 100.000 novih šuma. U Subotici će biti zasađeno 400 hektara šuma. Ovo bi trebalo da bude najveća planska akcija pošumljavanja još od vremena Marije Terezije koja je pre više od 3 i po veka zajedno sa stanovnicima Subotice planski zasadila prve šume.

Na seminaru u Novu Sadu novinarima je predstavljen i projekat urbane šume po kome svaki grad treba da zna sa koliko zelenila raspolaže. Urbane šume su vlasništvo grada, a drveće povećava kvalitet života građana istaknuto je na seminaru. U Subotici je isto u planu da se napravi katastar zelenila, kao i zagađivača. Pored toga, planirano je da se sledeće godine za pošumljavanje obezbedi dodatno zemljište, površine između 120 i 150 hektara.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1241
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.