Komentara: 4
Pregleda: 4199
Foto

Subotica proslavlja Dan grada

01.09.2024. u 09:45h > 13:35
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom Skupštine grada danas je obeležen Dan grada Subotice, koji se slavi u spomen na 1. septembar 1779. godine, kada je Poveljom Marije Terezije dobijen status „slobodnog kraljevskog grada“.
Subotica proslavlja Dan grada

U prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće svečanosti su prisustvovali brojni gosti, čelnici i predstavnici državnih i pokrajinskih institucija, susednih opština, bratskih gradova, javnih preduzeća i ustanova...

Subotica proslavlja Dan gradaNa ostvarene rezultate i planove za budućnost Grada ukazao je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući uspeh i kontinuitet u ulaganje i realizaciju kapitalnih projekata.

- Naši prioriteti će ubuduće biti privlačenje domaći i stranih investitora, širenje Privredne i Slobodne zone, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta. Jedan od najvećih projekata za naš grad i zemlju je rekonstrukcija i modernizacija brze pruge, deonice od Novog Sada do državne granice sa Mađarskom, koji će Suboticu uvesti u 21. vek i biti trajna zaostavština za buduće generacije. Naša lokalna samouprava je bila maksimalno angažovana oko eksproporijacije zemljišta i prirpemnih radova sa izvođačima ovog izuzetno kompleksnog posla – istakao je gradonačelnik Bakić, dodajući da je otvorena i pruga Subotica-Segedin. – Za naše građane je itekako važan i projekat „Čista Srbija“, najveće ulaganje u kanalizacionu infrastrukturu. Izvesno je i da ćemo realizovati projekat sanacije i rekultivacije gradske nesanitarne deponije „Aleksandrovačka bara“. Prioritet će biti i izgradnja gradskih saobraćajnica, stečeni su svi uslovi da se krene u kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice Subotica, planira se izgradnja ambulante Doma zdravlja na Paliću, kao i završetak dogradnje vrtića i centralne kuhinje PU „Naša radost“. Do 15. septembra dobićemo upotrebnu dozvolu za funkcionalnu celinu 1 zgrade Narodnog pozorišta, koji proletos završen. Centar Subotice dobiće novi izgled, urediće se pešačka zona. Nastavićemo da podržavamo školski sport i sportske kolektive, a osim obnovljenog Gradskog stadiona, a sportisti će dobiti i novu sportsku halu i ledenu dvoranu na prostoru bivše kasarne.

Subotica proslavlja Dan grada

Daniel Đivanović, predsednik Skupštine grada, podsetio je na sticanje statusa „slobodnog kraljevskog grada“ i istorijat Subotice sa akcentom na uvođenje železnice, gradonačelnika Karolja Biroa i izgradnju Sinagoge, Gradske kuće...

- Reč sloboda upisana u ime našeg grada nije samo reč. Subotica je ponovo slobodan grad. Zadatak i obaveza svih nas je da zajedničkim radom i mudrišću oblikujemo opšte dobro zajednice. Razvoj grada zahteva zajedničko delovanje svi donosioca ključnih poliitčkih odluka, zahteva međusobno uvažavanje i siguran sam da ćemo odlično sarađivati vodeći se interesima svih građana i zajedno predano raditi na projektima za opšte dobro našeg grada – poručio je Đivanović.

Subotica proslavlja Dan grada

Na svečanoj sednici dodeljena su i najviše gradska priznanja. Zvanje „Počasnog građanina“ pripalo je Imreu Kernu, dok su priznanje „Pro urbe“ dobili Odeljenje onkologije Opšte bolnice u Subotici, Dečje pozorište Subotica i Tibor Pekar, profesor violine u penziji.

- Hvala svima koji su nas predložili, pratili, i na ovaj način pokazali da cene naš višegodišnji trud i rad na dobrobit svih građana. Svako u svom polju, ali uvek u nameri da nekome pomognemo i činimo dobro – poručio je u ime nagrađenih Imre Kern. – Niko od nas nije radio za nagrade. Mi smo srećni ljudi jer smo bili u mogućnosti da nešto stvorimo i vredno radimo. Da bismo dobili ove nagrade bilo je potrebno da oko nas budu naši saradnici, porodica i prijatelji bez čije podrške ne bismo mogli ostvariti uspehe.

 

Snimak svečane sedmice možete pogledati u nastavku.

Izvor: Subotica.com

Dan grada - podizanje zastave

Dan grada - podizanje zastave Dan grada - podizanje zastave Dan grada - podizanje zastave Dan grada - podizanje zastave Dan grada - podizanje zastave Dan grada - podizanje zastave Dan grada - podizanje zastave Dan grada - podizanje zastave
Pogledaj ostale fotografije

Dan grada - svečana sednica

Dan grada - svečana sednica Dan grada - svečana sednica Dan grada - svečana sednica Dan grada - svečana sednica Dan grada - svečana sednica Dan grada - svečana sednica Dan grada - svečana sednica Dan grada - svečana sednica
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 časova i 36 minuta
Komentara: 4
Pregleda: 4199

Povezana vest

Povezane teme

svečana sednica

stevan bakić

daniel đivanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.