Komentara: 2
Pregleda: 1771

Subotica puna biciklista

27.05.2010. u 19:02h
Izvor: RTV Yueco
<p>Subotica je jedan od gradova u kom se, dolaskom lep&scaron;eg vremena, najvi&scaron;e voze bicikle. Sezona kupovine bicikala i dodatne opreme počinje u rano proleće a zavr&scaron;ava se na jesen.</p>
Subotica puna biciklista

Novim zakonom o saobraćaju pojačane su mere bezbednosti i kod biciklista, a ova sezona biće prva na koja će se ovaj zakon sprovoditi. Veliki broj Subotičana dolaskom lepšeg vremena vožnju autobusom i automobilom zamenjuju biciklom.

Bez obzira na ekonomsku krizu prodavnicama bicikala u Subotici posao ne manjka, ali se ljubitelji ovog prevoznog sredstva više odlučuju za kupovinu ekonomičnijih nego skupljih bicikala. Prema novom zakonu o saobraćaju uvedene su neke novine i kada je reč o biciklistima kao što su: dete mlađe od 12 godina može da učestvuje u saobraćaju samo sa osobom koja je starija od 16 godina, dete do 8 godina može da se vozi u korpi na bicikli koja je predviđena za tu namenu. Bicikle moraju biti adekvatno osvetljene, što podrzumeva reflektujuće belo svetlo sa prednje i crveno sa zadnje strane, kočioni sistem i zvonce.

Kaciga i florescentni prsluk nisu propisani po zakonu, ali su svakako od koristi po vozače bicikala. Bez obzira na to što su biciklisti ravnopravni učenici u saobraćaju, iz ugla vozacaa motornih vozila predstavljaju smetnju na putu, jer usporavaju saobraćaj. Iz Policijske uprave Subotica apeluju na sve vozače motornih vozila da povećaju pažnju, pogotovo kada u saobraćaju ima dosta biciklista, ali se apeluje i na bicikliste da se pridržavaju svih pravila koji su propisani novim zakonom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1771
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.