Komentara: 0
Pregleda: 787
Video
Foto

Subotica slavi osam decenija slobode

10.10.2024. u 11:32h
Izvor: Subotica.com
Poštujući slavnu i herojsku borbu rodoljuba i antifašista čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost svih naroda, naša je obaveza da odamo počast žrtvama koje su u temelje slobode ugradili svoje živote, poručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na komemorativnom skupu koji je upriličen kod Spomenika žrtvama fašizma povodom obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja našeg grada u Drugom svetskom ratu.
Subotica slavi osam decenija slobode

Na današnji dan, pre tačno osam decenija, borci Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije  u sadejstvu sa Crvenoarmejcima oslobodili su Suboticu od fašističkog okupatora. Na dan u kome je njegov grad izvojevao slobodu, u žestokom okršaju na Železničkoj stanici smrtno je ranjen komandant Subotičkog partizanskog odreda, Jovan Mikić Spartak.

Iako udaljena od najžešćih ratnih operacija, tokom tih ratnih godina velikog danka u ljudskim životima nije bila pošteđena ni Subotica. U Drugom svetskom ratu poginulo je više od sedam hiljada naših sugrađana. Naša je obaveza da odamo počast žrtvama koje su u temelje slobode ugradili svoje živote i položimo vence na njihove grobove. Svi koji su bili deo te velike borbe i velike pobede pravde, slobode i čovečnosti zaslužuju večnu zahvalnost, iskreno divljenje i najdublje poštovanje - istakao je gradonačelnik Bakić - Mi sa punim pravom i ponosom treba da govorimo o našoj istoriji jakog antifašističkog pokreta. Srbija je, činjenica je, bila deo globalne antifašističke koalicije rame uz rame sa silama pobednicama. 

Subotica slavi osam decenija slobode

Iz gradske organizacije SUBNOR-a podsećaju da se ovaj značajan datum u istoriji našeg grada svake godine obeležava odavanjem počasti žrtvama.

Osim odavanja počasti onima koji su to najviše zaslužili, ove godine veličanstvenih 80 godina slobode obeležavamo i uz literarni konkurs koji smo raspisali sa ciljem da mlade podsetimo koliko je značajno da cene slobodu, odnosno da znaju šta ona znači naročito u okruženju nemirnog tla gde imamo mnogo ratnih sukoba. Veliki broj dece se odazvao, pisali su poeziju i prozu i ponosni smo na način na koji su prihvatili ovaj izazov - kazao je predsednik gradske organizacije SUBNOR-a, Aleksandar Toković.

Subotica slavi osam decenija slobode

Vence kod Spomenika žrtvama fašizma položili su gradonačelnik Stevan Bakić, načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov, zamenik predsednika Skupštine grada Nebojša Crnogorac, predstavnici Ambasade Rusije, Jevrejske opštine, članovi više gradskih i opštinskih organizacija SUBNOR-a, kao i brojna udruženja, političke partije i organizacije. Nakon skupa na Trgu žrtava fašizma, odata je i počast palim Crvenoarmejcima na Spomen kompleksu na groblju u Dudovoj šumi.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca povodom Dana oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom Dana oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom Dana oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom Dana oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom Dana oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom Dana oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom Dana oslobođenja Subotice Polaganje venaca povodom Dana oslobođenja Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 časova i 43 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 787
Povezane teme

subnor subotica

polaganje venaca

dan oslobođenja subotice

spomenik žrtvama fašizma

10. oktobar

dan oslobođenja subotice u drugom svetskom ratu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.