Komentara: 0
Pregleda: 3826

Subotica već 2 godine bez sigurne kuće

18.08.2011. u 17:38h
Izvor: RTV Yueco
Subotica već 2 godine bez sigurne kuće

Subotica više od dve godine nema sigurnu kuću. Žrtve nasilja se zbrinjavaju u prihvatnim stanicama ili najbližim sigurnim kućama u Vojvodini. Grad je za smeštaj žrtava nasilja na godišnjem nivou izdvojio 80.000 dinara.

Ove godine tri žrtve nasilja su zatražile sklonište. Smeštene su u sigurne kuće u Novom Sadu i Somboru. U Centru za socijalni rad ističu da većina žrtvi nasilja smeštaj potraži kod rodbine ili prijatelja, a mali je procenat onih koji traže da budu smešteni u sigurnu kuću.

U prvih šest meseci je evidentirano 19 slučajeva nasilja, od kojih je 15 iz dežurstva, a četiri slučaja su prijavljena Centru za socijalni rad. Nasilje je pretrpelo tri muškarca i 15 žena.

Direktor Centra za socijalni rad kaže da su cene smeštaja žrtava po sigurnim kućama u Vojvodini različite. U Somboru je objekat tek otvoren pa cenovnik nije formiran, u Zrenjaninu dnevno usluga smeštaja staje 433 dinara, a u Novom Sadu 1500 dinara.

Žrtve nasilja su uglavnom žene sa srednjom stručnom spremom koje ekonomski zavise od nasilnika. Iako se po podacima čini da se broj žrtava smanjio u Centru objašnjavaju da više nije izražajno fizičko nasilje kao ranijih godina, nego psihičko i ekonomsko.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3826
Povezane teme

sigurna kuća u subotici

sigurna kuća

žrtve nasilja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.