Komentara: 13
Pregleda: 8146

Subotičani će ove godine moći da konkurišu za subvencije za povećanje energetske efikasnosti

07.08.2023. u 16:39h
Izvor: Subotica.com
Građani mogu da dobiju subvencije za zamenu stolarije, izolaciju krovova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova, solarnih kolektora, solarnih panela i toplotnih pumpi, a pored Subotičana, ovu mogućnost imaće građani iz još 130 gradova i opština u Srbiji.
Subotičani će ove godine moći da konkurišu za subvencije za povećanje energetske efikasnosti

Prijave za subvencije će biti moguće tokom cele godine, što je novina, a građanima će biti omogućeno da dobiju i do 65 odsto investicije koju planiraju. Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da su novac za subvencije dobile sve lokalne samouprave koje su se prijavile.

- Ukupno su opštine i gradovi od Ministarstva dobili 978,3 miliona dinara, dok su oni obezbedili iz sopstvenih budžeta 813,7 miliona dinara, pa će građani imati na raspolaganju 1,79 milijardi dinara - navodi se u odluci o dodeli sredstava.

Subotičani će ove godine moći da konkurišu za subvencije za povećanje energetske efikasnostiMinistarka Dubravka Đedović kaže da veliki broj prijavljenih lokalnih samouprava za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova pokazuje da je tema energetske efikasnosti prepoznata kao prioritet ne samo u Vladi Srbije, nego i od strane gradova i opština, kao i samih građana. Plan je da 50.000 domaćinstava dobije subvencije.

- Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a za subvencije je izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Naš plan je da još 50.000 domaćinstava dobije subvencije, jer smo obezbedili duplo više sredstava - rekla je Đedović.

U narednom periodu lokalne samouprave će raspisati konkurse za izbor firmi koje će biti izvođači radova, nakon čega će biti raspisani i konkursi za građane. Novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova trebalo bi da traje pet godina tokom kojih bi, prema očekivanju Ministarstva, oko 50.000 domaćinstava (u Srbiji) trebalo da dobije subvencije. U Subotici je u drugom konkursu Ministarstva rudarstva i energetike, kroz lokalnu samoupravu, odobreno nešto više od 200 prijava za subvencionisanje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 1 nedelju
Komentara: 13
Pregleda: 8146
Povezane teme

solarno grejanje

solarni kolektori

energetska efikasnost

solarni paneli

termoizolacija

hidroizolacija

toplotna izolacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.