Komentara: 3
Pregleda: 3274

Subotičani depresivni

11.01.2011. u 00:20h
Izvor: RTV Yueco
Subotičani depresivni

12 Subotičana nije uspelo sebi da oduzme život za vreme božićno-novogodišnjih praznika. Od 24. decembra do 10. januara na odeljenje psihijatrije primljeno je bezmalo 50 osoba, od čega je njih sedam hospitalizovano zbog depresije. Kada se sabere broj pacijenata na psihijatriji i pogledaju razlozi hospitalizacije može se izvući ocena da su Subotičani – depresivni.

Nakon što smo pregrmeli 90-te, dočekala nas je svetska ekonomska kriza na koju nismo bili spremni. Od 1.528 pacijenata na odeljenu psihijatrije u prošloj godini, 320 njih je patilo od nekog oblika depresije, koju je Svetska zdravstvena organizacija označila kao bolest na četvrtoim mestu u svetu, od čega trećina psihotična depresija. Subotica je poznata kao kraj sklon depresivnim poremećajima. Depresija, prepoznatljiva u porodici i na radnom mestu, manifestuje se kroz premećaj raspoloženja, nesanicu, ideje besperspektive i bezvrednosti, a kreće se od neurotskih, preko reaktivnih do teških psihotičnih depresija.

Depresija vodi, mada ne i obavezno, ka samoubistvu. Koliko je izvšenih samoubistava bilo u Subotici znaju u policiji i na patologiji, a na odeljenju psihijatrije registruju samo one koji u tome nisu uspeli. Na psihijatriji je u prošloj godini hospitalizovano 175 takvih pacijenata, što je gotovo isti broj kao i prošle godine, a povećanje u odnosu na ranije godine.

Iako su praznici period godine koji obiluje lepim željama, tada se povećava broj ljudi koji svoju depresiju završavaju samoubistvom. Tako je za vreme novogodišnjih i božićnih praznika na psihijatriju primljeno 49 pacijenata, od čega je 12 njih pokušalo samoubistvo. Negativne tendencije u gradu se nastavljaju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3274
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.