Komentara: 2
Pregleda: 4100

Subotičani napravili najveću vitražnu kupolu u Srbiji

01.02.2013. u 17:49h
Izvor: RTV Yueco
Subotičani Jožef Kovač i Rudolf Mesaroš radili su najveću vitražnu kupolu u našoj zemlji. Kupola površine 50 metara kvadratnih nalazi se u Aranđelovačkom hotelu. Vitražisti iz Subotice, pored izrađenih mnogobrojnih predmeta od stakla, lampi, vitraža, radili su na restauraciji vitraža u gradovima širom zemlje. Trenutno rade na restauraciji vitraža crkve iz Kljajićeva.
Subotičani napravili najveću vitražnu kupolu u Srbiji

Subotički vitražisti, pre dve godine, završili su jednu od najvećih vitražnih kupola u našoj zemlji, koja se nalazi u Aranđelovačkom hotelu i zauzima površinu od 50 kvm. Kupola sastavljena od hiljade obojenih komada stakala, teška je oko 500 kilograma, a u nju je uloženo oko 700 kg materijala. Pre ove, radili su i nekoliko kupola u Beogradu, pa su, samim tim, stekli iskustvo u radu sa kupolama. Ipak, kupola u Aranđelovačkom hotelu je bila veliki izazov za Subotičke vitražiste zbog velike površine koju zauzima i zato što je prvo trebalo osmisliti i napraviti metalnu konstrukciju i nakon toga i ceo vitraž da bi na kraju dobili jednu sliku.

Kako oni kažu, vole ovaj posao, prvenstveno iz razloga što njihov duh i spretnost dolaze do izražaja. Imaju priliku da izraze svoja osećanja kako kroz rezove stakla, tako i kroz razne nijanse boja.

Jožef Kovač i Rudolf Mesaroš zajedno rade od 1989. godine. Preko 20 godina rade u obe tehnike izrade vitraža. Stara, olovna tehnika, podrazumeva spajanje oslikanih većih delova stakla olovnim trakama koje se na krajevima leme. Modernija, tifani tehnika je tehnika u kojoj se manja stakla povezuju bakarnom trakom i zaliva se kalajem.

Prema rečima Jožefa Kovača, sam proces restauracije zahteva mnogo truda i veoma je zanimljiv. Ponekad su polomljeni komadi ili je neki deo vitraža izgubljen, pa je neophodno napraviti identičan komad i nadomestiti nedostatak, pa je samim tim "igranjem" ovaj posao zanimljiviji s obzirom na to da upotpunjuju dela umetnika stara oko 100 godina.

Subotičani Jožef i Rudolf trenutno rade na restauraciji jednog vitraža površine od oko 3 kvm iz crkve u Kljajićevu. Naime, Istoričar umetnosti iz Sombora, pronašao je na tavanu crkve u Kljajićevu tri vitraža koja su izvađena oko 1920-e godine, pa je kontaktirao Subotičane kako bi ih oni restaurirali.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4100
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.