Komentara: 0
Pregleda: 1930

Subotičani poštuju Zakon o izloženosti duvanskom dimu

29.01.2011. u 18:54h
Izvor: RTV Yueco
Subotičani poštuju Zakon o izloženosti duvanskom dimu

Pokrajinska sanitarna inspekcija do sada nije izdala ni jednu kaznu zbog kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Severno-bačkom okrugu. Prema rečima inspektora u toku radnog dana pušači su smaljili izloženost duvanskom dimu za 20 odsto. Pokrajinski inspektor za zdravstvo isto nije naišao na kršenje odredbi pomenutog zakona.

Načešće postavljeno pitanje od strane građana inspekciji je: gde možemo da zapalimo cigaru?. Možete da zapalite cigaru u podrumu, kući, da pušite u hodu na ulici bez posledica, tvrde u pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji. Zakon se izuzetno dobro poštuje i do sada je inspekcija kontrolišala 200 objekata u oblasti javnih službi i ugostiteljstva i nije naišla ni na jedan prekršaj. Nadzor i kontrola se obavljaju po pitanju isticanja nalepnica zabrane pušenja i znaka o dozvoljenom pušenju, da li ima pepeljara, kao i mirisa duvana.

U zdravstvenim objektima Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima se realizuje 100 odsto. Do sada nije uočen ni jedan prekršaj da se zapalila cigara u krugu bolnice od strane pacijenata i zaposlenih. Bilo je nekoliko slučajeva da su pratioci pacijenata zapalili cigare.

U ponedeljak se obeležava Svetski dan bez duvanskog dima. Tim povodom Zavod za javno zdravlje planira niz aktivnosti, tako da 30. januara, na Gradskom klizalištu od 10 do 15 časova biti organizovana akcija “Mladi mladima”, u kojoj će se posetiocima, a posebno učenicima osnovnoškolskog uzrasta, izložiti sve štetnosti od duvanskog dima. 31. januar, u Robnoj kući “Centar” planiran je performans “Dobar izbor,“212, zdrava Srbija”, gde će aktivisti Zavoda, “Apoteke Subotica” i Doma zdravlja edukovati posetioce na ovu temu. Planiran je manji kulturno-zabavni program, u koji će se uključiti i neki od subotičkih sportista.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1930
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.