Komentara: 11
Pregleda: 2512

Subotičani redovno plaćaju porez

19.08.2013. u 12:11h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Pre četiri godine 36.997 Subotičana plaćalo je porez po osnovu posedovanja imovine. Ove godine, po istom osnovu porez treba da plati 53.921 građanin, a ova značajna razlika u broju obveznika rezultat je velikog angažovanja lokalnih poreznika.
Subotičani redovno plaćaju porez

Prema rečima Anke Trifunović, šefa Službe lokale poreske administracije poreznici će ove godine u Subotici od građana prikupiti 632 miliona dinara. Od ove sume 157 miliona dolazi od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, 215 miliona dinara od poreza na imovinu fizičkih lica, a 184 miliona dinara od poreza na imovinu pravnih lica, komunalne takse u budžet donose 42 miliona, a popularno nazvana ekološka nadoknada 32 miliona dinara.

Do početka jula prikupljeno je 340 miliona dinara. Nije onda čudno da prema podacima NALED-a od početka juna, kada je u pitanju prikupljanje lokalnog poreza,  budžet se najbolje punio upravo u Subotici. Ovde lokalni porezi čine 9,7 odsto gradske kase i to je i najstabilniji prihod grada.

Trenutno, građani duguju u gradski budžet na ime poreza 108 miliona dinara, plus kamata od 120 miliona, dok pravna lica duguju 77 miliona dinara i 63,4 miliona dinara na ime kamata. Među pravnim licima najveći dužnici su firme u stečaju, dakle oni od kojih se po pravilu teško može očekivati da će ovaj dug izmiriti.

Аnka Trifunović je i predsedavajući svih lokalnih poreskih administracija Srbije u okviru Koordinacionog tima Stalne konferencije gradova i opština. Ovo telo osim što održava obuku za svoje članove, zajednički nastupa pred Ministarstvom finansija i lokalnim samoupravama daju predlog najbolje prakse, s obzirom da se ne može dati univerzalno uputstvo jer lokalne sredine same uređuje načine plaćanja lokalnih taksi i nadoknada.

Izvor: Vojvođanska Svaštara
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 2512
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.