Komentara: 5
Pregleda: 2425

Subotičani slabo kupuju preko Interneta

24.02.2011. u 02:55h
Izvor: RTV Yueco
Subotičani slabo kupuju preko Interneta

Prošle godine je samo 280.000 stanovnika Srbije putem interneta kupilo neki proizvod ili platilo račun, a čak 87 odsto nikada tako nije kupovalo ili plaćalo.

Ni Subotica ne zaostaje za ovim statističkim podacima, bar prema istraživanju, koje je uradila naša televizija. Jedan veoma mali postotak ljudi opredeljuje se da iz fotelje, preko računara, naruči neki od proizvoda, dok većina njih u to još uvek nema poverenja.

Ni mlađi ni stariji Subotičani koje smo anketirali nemaju poverenja u kupovinu proizvoda preko interneta. Većina njih nikada nije ništa ni kupila na taj način. Neki to pravdaju nedostatkom novca, neki navikom da prošetaju prodavnicom i opipaju ono što će da kupe, a neki jer tu kupovinu smataju nesigurnom.

Prosek potrošnje u EU po glavi stanovnika u internet trgovini je 860 evra, dok je u Srbiji svega 60 evra. Iako se poređenje drastično razlikuje, ovaj podatak ipak govori da u Srbiji ima gradajana koji podržavaju ovaj način kupovine. Roba koja se sve češće kupuje putem interneta jeste upravo računarska oprema.

Prema pisanju jednog dnevnog lista jedan od osnovnih razloga što elektronska trgovina u Srbiji još nije "zaživela" na pravi način, jeste pitanje bezbednosti i sigurnosti transakcija, kao i nedostatak znanja i poverenja u taj vid trgovine. Slabija trgovina putem Interneta je posledica nedostatka potrebne infrastrukture, odnosno posedovanja širokopojasnog Interneta, nerazvijen sistem dostavljanja robe, kao i nedostatak znanja i poverenja u elektronsku trgovinu kao koncept trgovine. U prilog tome ide i podatak da od 94 odsto preduzeća koja u Srbiji imaju pristup internetu, svega 23,3 odsto njih praktikuje elektronsku trgovinu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2425
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.