Komentara: 3
Pregleda: 1628

Subotičani su upoznati sa radom Kancelarije lokalnog ombudsmana, prošle godine više od 1.600 obraćanja

22.04.2023. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Prošle godine Kancelariji lokalnog ombudsmana obratilo se nešto više od 1.600 Subotičana, najčešće zbog socijalno-ekonomskih problema, poreza na imovinu i usluga javnih preduzeća.
Subotičani su upoznati sa radom Kancelarije lokalnog ombudsmana, prošle godine više od 1.600 obraćanja

Tokom prethodne godine, podneto je ukupno 196 pritužbi na rad javnih preduzeća i ustanova kojima je osnivač Grad Subotica, a najviše žalbi odnosilo se na Centar za socijalni rad.

- Bilo je ukupno 130 pritužbi na rad ove ustanove socijalne zaštite. Međutim, treba imati u vidu da Centar za socijalni rad ima više od 13 hiljada korisnika godišnje, što je izuzetno veliki broj, pogotovo ako uzmemo u obzir broj stručnih radnika ustanove. U 2022. godini najveći broj pritužbi u oblasti socijalne zaštite odnosio se na neblagovremeni rad ustanove, što znači da podneti zahtevi nisu rešeni u zakonski predviđenom roku - stoji u godišnjem izveštaju  Ombudsmana - Nakon poziva za izjašnjenje o pritužbi, Centar za socijalni rad je u najvećem broju slučajeva doneo rešenje u relativno kratkom roku.

STARIJI SUGRAĐANI SU ČESTO META PRODAVACA RAZNIH MEDICINSKIH POMAGALA  Tokom prošle godine Kancelariji lokalnog ombudsmana često su se obraćali stariji sugrađani koje su prodavci nepoštenom poslovnom ponudom ubedili da kupe proizvode, pa čak i da podignu kredite - U tim slučajevima Kancelarija je posredovala između građana i prodavaca, ukazujući prodavcima da krše odredbe Zakona o zaštiti potrošača, odnosno ukazivali smo potrošačima na njihova zakonska prava i oni su potom iskoristili pravo na odustanak od ugovora, prodavci su primili robu nazad i sredstva su vraćena građanima. Na taj način su stariji građani, potrošači zaštitili svoja prava i povratili isplaćenu kupoprodajnu cenu proizvoda - kažu iz kancelarije Lokalnog ombudsmana.

Na rad javnih i javno komunalnih preduzeća u godini za nama bilo je ukupno 60 pritužbi Subotičana, a najviše je upućeno na rad JKP "Vodovod i kanalizacija".

Ukupno nam se obratilo 22 građana sa pritužbama na rad "Vodovoda". U 4 slučaja pokrenut je postupak kontrole, dok smo u ostalim slučajevima građanima pružili pravnu podršku zato što je bilo potrebno da im se rastumače različita pisana obaveštenja ili da im se pojasni na koji način mogu da ostvare neko svoje pravo - navodi se u izveštaju Lokalnog ombudsmana - Kada su u pitanju pritužbe na visinu računa za izvršene usluge javno komunalnih preduzeća, mnogo puta su se građani prvo obraćali nama, pa smo ih upućivali da u propisanom roku ulože reklamaciju, te da ukoliko ne budu zadovoljni odgovorom imaju mogućnost da se ponovo obrate našoj kancelariji. Među ovim primedbama bilo je i opravdanih, a preduzeća su nakon našeg predloga preispitala visinu računa i donela pravo rešenje.

Subotičani su upoznati sa radom Kancelarije lokalnog ombudsmana, prošle godine više od 1.600 obraćanjaNa rad Gradske uprave podnete su 183 pritužbe, najviše obraćanja odnosilo se na Sekretarijat lokalne poreske administracije, Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove i Sekretarijat za građevinarstvo.

Ukupno 72 obraćanja smo imali kada je u pitanju Sekretarijat lokalne poreske administracije, ali najveći broj obraćanja odnosio se na nedoumice iz ove oblasti i to nisu bile pritužbe na rad ovog organa. Naime, građani su želeli da se upoznaju sa pravnom prirodom ove vrste poreza, na koji način se podnosi poreska prijava i slično. Kada je u pitanju Sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove tu su građani prijavljivali probleme koji se tiču orezivanja stabala, držanja domaćih životinja, buke iz ugostiteljskih objekata i nelegalno izgrađenih objekata. Građani su se obraćali nama jer nisu znali kom inspekcijskom organu da se obrate, pa smo ih edukovali o nadležnosti inspekcijskih službi - piše u godišnjem izveštaju Omudsmana.

Subotičani su upoznati sa radom Kancelarije lokalnog ombudsmana, prošle godine više od 1.600 obraćanjaLokalni ombudsman Grada Subotice sa radom je počeo 2016. godine. Do kraja prošle godine ovoj kancelariji obratilo se ukupno 26.417 građana. Samo 2022. godine, pomoć je potražilo nešto više od 1.600 građana, što svedoči o tome da su Subotičani upoznati sa radom ove kancelarije. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 1628
Povezane teme

ombudsman

zaštitnik građana

lokalni ombudsman

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.